Negen maanden uitstel voor boeren met zicht op meer

DEN BOSCH - Brabantse boeren krijgen van Provinciale Staten tot 1 januari 2021 uitstel om een vergunning aan te vragen voor een milieuvriendelijke stal. Dat was 1 april van dit jaar. Die maatregelen moeten dan op 1 oktober 2022 genomen zijn.

Een meerderheid van de Staten heeft dat vrijdag besloten. Als er een nieuwe coalitie zit dan is het niet uitgesloten dat de boeren nog veel meer tijd krijgen.

Het debat werd gevoerd in een vreemde sfeer. De huidige coalitie lijkt op z’n laatste benen te lopen nu VVD met Forum voor Democratie en CDA over een nieuwe coalitie onderhandelt.

Voor die mogelijke nieuwe coalitie is negen maanden uitstel een tussenstap, zo werd vrijdag duidelijk. Of zoals Ankie de Hoon van het CDA het zei: “Wij vinden uitstel van negen maanden te weinig. Maar wij stemmen in omdat we dan tijd kopen om een betere oplossing te vinden. Nu krijgt de agrarische sector even lucht. Niks doen is geen optie.

Opschuiven tot 2024
Wilma Dirken van de VVD liet meteen bij het begin van het debat ruimte om de datum in die extra tijd nog op te schuiven naar 2024. Wilma Dirken verbond daar wel een voorwaarde aan: "Boeren kunnen ruimte krijgen volgens het principe afspraak is afspraak en er moet ingegrepen worden als ze zich daar niet aan houden".

Het debat werd gedomineerd door de coalitieonderhandelingen Het gevolg was dat de partijen die daaraan deelnemen in de eerste ronde hun punt maakten en niet wilden deelnemen aan een tweede ronde waarin andere partijen kunnen interrumperen.

Voor PVV-fractievoorzitter Alexander van Hattem was dat reden om boos door de Statenzaal te rennen en voor de eerste beste camera die hij tegen kwam zijn woede te uiten. De PVV beschuldigde de andere partijen van lafheid. Wilma Dirken: “Wij hebben gewoon in de tweede ronde niks toe te voegen. Zie het maar als een experiment om vergaderingen te bekorten", aldus Dirken.

Politiek kartel
Arend Meier van D66 sprak Forum voor Democratie eropaan dat het niet wil mee debatteren over één van de belangrijkste onderwerpen van deze tijd maar zaken regelt in coalitieonderhandelingen achter gesloten deuren. Daarmee doet Forum volgens D66 mee het politieke kartel waar de partij tegen strijdt.

Ondanks het feit dat hij mogelijk binnenkort gedeputeerde af is, verweerde Rik Grashoff zich nog met als strekking dat het college van Gedeputeerde Staten het eens is met uitstel voor de boeren. Hij hield overeind dat het terugdringen van de stikstofuitstoot altijd het uitgangspunt moet zijn. “Maar het middel is niet belangrijker dan het doel”. Hij noemde drie topprioriteiten voor de huidige coalitie: dat Brabant niet op slot komt te zitten, dat de natuur wordt beschermd en dat er groot draagvlak is om dat te bereiken.

Daar was feitelijk iedereen het over eens, maar de manier waarop de partijen dat doel willen bereiken loopt uiteen en bovendien is er te veel gebeurd dat de verhoudingen heeft verziekt. Voor zijn partij, de PvdA en D66 lijkt er deze bestuursperiode geen andere rol meer weggelegd dan in de oppositie.