Neem een kijkje in een monument

MEIERIJSTAD – Zaterdag 10 en zondag 11 september zijn de Nationale Open Monumentdagen. Ook in Meierijstad zijn verschillende monumenten geopend voor een gratis bezoek. In de meeste monumenten zijn verschillende activiteiten. Omroep Meierij heeft ze voor je op een rij gezet … Bekijk je liever sommige monumenten vanuit je luie stoel ? Dat kan door onze speciale 'parels' terug te kijken.

Eerde
De H. Atonius Abtkerk is zondag 11 september tussen 11.00 en 16.0 uur geopend. Je kunt in de kerk een digitale rondleiding volgen en de toren beklimmen. Ook het patronaat is open. Daar staat een maquette van de Eerdse kerk.

Schijndel
In de Sint Servatiuskerk wordt op zaterdag 10 september Open Monumentendag én de Nationale Orgeldag gevierd. Tussen 13.00 en 16.45 uur kan iedereen een uur lang mee op rondleiding. Daarin wordt de werking van het pijporgel uitgelegd, klim je naar het monumentale Smitsorgel om daar te zien en horen hoe dit orgel werkt. Tot slot kun je nog verder klimmen naar het carillon om te zien hoe dat werkt. op een bijzondere manier bewonderen. De werking van het pijporgel wordt om 13.00, 14,15 en 15.30 uur gedemonstreerd Ook kun je het koororgel in de kerk bekijken. En er zijn speciale informatieborden die je meer vertellen over het interieur van de kerk.

Bekijk de parel van Schijndel: Servatiuskerk

Sint-Oedenrode
De Knoptoren is zaterdag 10 en zondag 11 september van 11.00 tot 16.00 uur open voor publiek. De torenwachters nemen je graag mee naar boven. Ook kun je een kijkje nemen in het Heemhuis.

Bekijk de parel van Sint-Oedenrode:

heemkamer en knoptoren

Veghel
In Veghel is op zaterdag 10 september om 10.30 uur en om 13.30 een rondleiding door de Heemkamer, het oude Raadhuis en het centrum. Startpunt is de het oude Raadhuis. Er kunnen maximaal 20 wandelaars mee. Op zaterdag is ook
de Lambertuskerk van 12.00 tot 16.00 uur open. Twee gidsen zijn aanwezig om een rondleiding te geven.

Bekijk de parel van Veghel: het oude Raadhuis
Bekijk de parel van Veghel: de Lambertuskerk

Zijtaart
Zaterdag 10 en zondag 11 september is het dorpshuis van Zijtaart – gevestigd in een voormalig klooster - van 11.00 tot 16.00 uur open. Je kunt er de fototentoonstelling 150 jaar Zijtaart zien.