Nationale tuinvogeltelling: ‘tel je ook mee?’

Kijk op: www.vogelbescherming.nl

MEIERIJSTAD - In het weekend van 29, 30 en 31 januari is het weer tijd voor de jaarlijkse tuinvogeltelling. De bedoeling is om gedurende een half uur alle vogels te tellen die in je tuin worden waargenomen. De jaarlijkse telling is belangrijk om de vogelstand te volgen. Hiermee wordt duidelijk hoe vogels in de winter onze tuinen gebruiken.

Tips
Omroep Meierij ging op bezoek bij vogelkenner en fotograaf Harry Timmermans. Timmermans doet al jaren mee aan de tuinvogeltelling. Hij heeft voor komend weekend al de nodige voorbereidingen getroffen. “Een voerplaats met een zakje met pinda’s, een appel en een voerkorf gevuld met gepelde zonnepitten. Verder is het belangrijk dat in de tuin wat blad blijft liggen zwaar allerlei spinnetjes en insecten in verblijven. Dat trekt weer vogels aan”. Volgens Timmermans is het beste tijdstip om te tellen een uur na zonsopgang, rond twaalf uur of een uur voor zonsondergang. En om de mezen uit elkaar te houden nog de volgende tip: “De koolmees is te herkennen aan zijn zwart petje en de pimpelmees heeft een blauw petje”.

Telling
De Nationale Tuinvogeltelling levert een momentopname van de aantallen vogels die in Nederlandse tuinen gezien worden. De cijfers geven in relatie met de resultaten van andere jaren een beeld van de ontwikkelingen en het belang van tuinen voor vogels.
Meedoen
Voor wie mee wil doen aan de tuinvogeltelling is informatie te vinden op de site vogelbescherming.nl.

Harry Timmermans
Pimpelmees
Fotograaf: Jan van Oort