Nationale Open Orgeldag Schijndel

SCHIJNDEL – Op zaterdag 9 en zondag 10 september wordt in Schijndel op een bijzondere manier aandacht besteed aan de Nationale Orgel- en Open Monumentendag. De Stuichting Smits-orgel verzorgt niet alleen een bijzonder concert, maar ook krijgen bezoekers de gelegenheid om het monumentale orgel en eigenlijk de hele kerk die een rijksmonument is, goed te bezichtigen.
Zaterdag 9 september wordt Om 13:00 uur, 14:15 uur en 15:30 uur de werking van het orgel gedemonstreerd met medewerking van organist Kees Doornhein, waarbij Jan Buil de nodige tekst en uitleg zal geven.
Beneden in de kerk kan men een blik werpen in het koororgel van Pels & van Leeuwen. Daarna gaat men naar boven om het magistrale, monumentale Smits-orgel van nabij te bewonderen en te
beluisteren.

Geschiedenis
Voor liefhebbers is op een twee meter breed vinyldoek de architectonische groei van de kerk in historisch perspectief te zien. Het rijke, monumentale interieur van de kerk is van tekstborden voorzien. Daarop kan men lezen door wie en wanneer het gemaakt is, of waar het vandaan komt. Er wordt ook aandacht besteed aan de symboliek van de figuren die erop te zien zijn.
Bij het koororgel voor in de kerk – gemaakt door orgelbouwer Pels & van Leeuwen en afkomstig uit de Hoevenbraakse Pauluskerk – krijgen de bezoekers tekst en uitleg over de werking van een pijporgel en kunnen in het binnenste van dit orgel kijken terwijl organist Kees Doornhein erop speelt.
Daarna gaat het gezelschap via een wenteltrap in de toren naar boven om het Smitsorgel van dichtbij te bewonderen en natuurlijk te beluisteren.
Na deze orgeldemonstraties is het mogelijk – voor wie wil en kan – om de wenteltrap verder naar boven te volgen tot men de speelkamer van het carillon bereikt. Omdat de beiaard momenteel gerenoveerd wordt en van een nieuw automatisch speelwerk wordt voorzien kan men de beiaardier dit jaar niet aan het werk zien. Wie durft mag doorlopen tot aan de klokkenkamer boven in de toren.
Dit hele programma duurt ongeveer een uur.

Orgelconcert
Zondag 10 september is er dan een concert door Willem Hörmann en Sep Otten. Als organist is Hörmannhij verbonden aan de monumentale Sint-Cathrienkerk te 's-Hertogenbosch waar zich het grote historische Vollebregtorgel bevindt; daarnaast is hij organist in de Abdij van Berne in Heeswijk, de H. Hartkerk te Vught en de SOW-kerk te Berlicum.
De afgelopen jaren bespeelde hij concerten in binnen- en buitenland, waaronder België, Frankrijk, Luxemburg, Duitsland, Polen, Israël, Canada en de VS en het VK.
Op zijn repertoire staan de meeste grote werken van J.S. Bach, symfonieën van Widor, Dupré en Vierne, grote werken van Olivier Messiaen, César Franck, Franz Liszt, J.P. Sweelinck, eigen werken en improvisaties.
Op Youtube zijn meer dan 100 opnames van hem te vinden.
Op het programma staan werken voor hoorn en orgel en orgel solo van o.a. Mozart, Saint-Saëns, en Pachelbel. Er zijn klassieke weken te horen maar ook toegankelijke werken die het concert tot een aangenaam en afwisselend geheel maken.
Sep Otten (Goes, 1986) studeerde hoofdvak Hoorn aan het Conservatorium van Amsterdam bij Herman Jeurissen. Sinds 2014 is hij hoornist bij het Zeeuws Orkest waar hij o.a. met Karin Bloemen, Blof en Yentl en de Boer speelde. Als freelance hoornist en hoorndocent is hij werkzaam op verschillende plekken in Nederland. Hij geeft muzieklessen op verschillende scholen in Meierijstad en is werkzaam als dirigent van verschillende ensembles.