Nacompetitievoetbal: Blauw Geel en Rhode nemen eerste horde. Erp degradeert

MEIERIJSTAD – Nu het reguliere seizoen is afgelopen, mochten enkele teams zich opmaken voor de nacompetitie voor promotie/degradatie. Blauw Geel ’38/JUMBO en Rhode/VSB zijn een ronde verder in de strijd om promotie. VV Erp verloor en degradeert naar de tweede klasse.

(2e/3e divisie) – Blauw Geel ‘38/JUMBO* – Kozakken Boys (2-1) (1-2) totaal: 3-3
Voor Blauw Geel ’38/JUMBO begon de nacompetitie afgelopen woensdag. Toen werd de eerste wedstrijd in het tweeluik tegen Kozakken Boys gespeeld. Het Prins Willem Alexander Sportpark was goed gevuld. Fans van de Veghelse ploeg waren benieuwd of de beste amateurploeg van Brabant verrast kon worden.

Na de 2-1 in Veghel moest in Werkendam de buit binnengehaald worden. Lang leek de ploeg van trainer Verbunt zich staande te kunnen houden tegen de aanvallende drang van Kozakken Boys. Toch ging het in de tweede helft fout. Na iets minder dan een uur spelen wist Kozakken Boys op 1-0 te komen. Ook zij wisten ongeveer tien minuten later voor een tweede keer toe te slaan. Zo was de voorsprong van Blauw Geel ineens een achterstand en moest het scoren om de promotiekansen in leven te houden. Met de nodige veerkracht kwam Blauw Geel op 2-1. Robin Voets was in verdedigend opzicht al enkele keren belangrijk en wist nu de Veghelaren terug in de race te brengen. Na 90 minuten was het 2-1 en dus moest er verlengd worden. In de verlenging vielen geen doelpunten meer en dus was het tijd voor pingels. De tweede penalty van Kozakken Boys werd gemist, terwijl Blauw Geel foutloos bleef. Aanvoerder Migiel Zeller schoot de verlossende penalty binnen en verzekerde Blauw Geel hiermee van een tweeluik met SC Genemuiden.

(1e/2e Klasse) VV Schaesberg – Rhode/VSB* (0-1)
Na een goed einde van het seizoen wist Rhode/VSB zich op de laatste speelronde te verzekeren van nacompetitie om promotie. De nummer vier van de 2e klasse E mocht in de eerste ronde aantreden tegen VV Schaesberg, de nummer vier van de 2e klasse F. Een spannende wedstrijd lag in het verschiet en die zou er ook komen.

De thuisploeg schoot uit de startblokken en werd meerdere malen gevaarlijk. Goalie Paul van Heesch wist zijn doel schoon te houden. Ook de vele corners voor Schaesberg werden niet omgezet tot doelpunten. Rhode kroop hierna uit zijn schulp en kreeg een aantal kansen. Na een half uur leek de ban gebroken te worden, maar het doelpunt van Geert Oerlemans werd afgekeurd. Vlak voor rust scoorde Rhode opnieuw en deze keer telde hij wel. De zoveelste corner van Schaesberg werd onderschept en na een razendsnelle counter trof Mark van der Zanden doel. Ook na rust was Rhode de ploeg met de beste kansen, maar verzuimde het om de score op te voeren. Hierdoor werd de eindfase een spannende. Schaesberg schuwde fysiek contact niet, maar de Rooienaren lieten zich niet van de wijs brengen. Een bijna-opstootje in de blessuretijd tussen een supporter van Rhode en de thuisploeg was voor de scheidsrechter reden om de wedstrijd af te fluiten. De wedstrijd eindigde zo in 0-1, waardoor Rhode zich op mag maken voor de tweede ronde wedstrijd tegen DAW Schaijk.

(1e/2e Klasse) RKVV Erp – Theole* (1-2)
Erp moest in de eerste ronde van de nacompetitie spelen tegen het Tielse Theole. Erp eindigde als 10e in de 1e klasse E, waardoor het drie wedstrijden moet winnen om lijfsbehoud te behalen. De thuiswedstrijd tegen Theole eindigde echter in een deceptie.

De thuiswedstrijd werd op zaterdagavond gespeeld. Dat zorgde voor personele problemen aan Erpse kant. Een aantal spelers was niet beschikbaar voor de wedstrijd. Hierdoor begon de ploeg met een jeugdspeler en een speler van het zesde team in de basis. Ook zat er een speler van de O17 op de bank. Over de eerste helft valt weinig te zeggen.

Direct na rust kwam de uitploeg op 0-1. Slecht uitverdedigen leidde tot een ongelukkige kluts waaruit Theole wist te scoren. De Tielse ploeg kreeg daarna nog een paar kansen, maar de stand bleef zoals hij was. O17-speler Job Goorts mocht vervolgens zijn debuut maken, maar ook hij kon niet voorkomen dat Theole vlak daarna op 0-2 kwam. Erp kwam op 1-2, maar een (volgens de Erpse bank) zuiver doelpunt van Luc van de Steen werd afgekeurd vanwege een overtreding. De onvrede over de scheidsrechter was overduidelijk te merken bij de spelers. Zeker nadat een op het oog prima lijkende tackle van aanvoerder Youri Vissers met geel werd bestraft. Vissers ging verhaal halen bij de scheids en na een woordenwisseling werd hij met rood van het veld gestuurd. De 1-2, die viel nadat Wietse van Lankveld een penalty benutte, hielp Erp niet meer. Theole stapte als winnaar van het veld en Erp degradeert.