Na zelfdoding Ximena krijgt Veghel bankje voor een goed gesprek

VEGHEL – In Veghel wordt 12 juli een bankje onthuld ter nagedachtenis aan Ximena. Zij maakte enkele jaren geleden in Veghel een einde haar leven. Ximena woonde op dat moment in de omgeving van het Ketelven in Veghel en was 19 jaar.

Haar ouders, Randy en Caroline Knol, hebben zich de laatste jaren ingespannen om zelfdoding onder jongeren bespreekbaar te maken.

2 oren en 1 mond

Het bankje dat maandag wordt onthuld bevat een eenvoudige tekst: “Waarom hebben wij 2 oren en 1 mond. Luisteren is belangrijker dan praten’. De ouders van Ximena denken dat jongeren met suïcidale neigingen er bij gebaat zijn dat mensen naar hen luisteren.

De Stichting Ximena's vlinder wil in heel Nederland bankjes plaatsen. Een goed gesprek kan overal, mits de plaats er naar is. De bankjes nodigen mensen uit in gesprek te gaan. Door op het bankje te gaan zitten geeft de persoon aan dat deze open staat voor een gesprek. Dit gesprek kan over van alles gaan.

Praten helpt

Wetenschappelijk is er volgens Randy Knol wel bewijs dat praten over zelfdoding helpt. “Praten in een vroeg stadium werkt levensreddend en dit stadium dient te beginnen voor de gedachte aan zelfdoding er is. Deze gedachte mag geen eigen leven gaan leiden. Ook jongeren hebben momenten dat het niet lekker gaat. Te vaak wordt dit door de omgeving gebagatelliseerd, niet omdat het niet serieus wordt genomen maar uit een angst erover in gesprek te gaan. De angst om als niet “normaal” gezien te worden is één van de grootste blokkades om te praten.”

Ximena woonde sinds 2016 onder begeleiding in Veghel. Ze werd behandeld voor Post Traumatische Stress Stoornis omdat ze lange tijd seksueel was misbruikt.

Ximena was 19 toen ze in februari 2018 in Veghel haar leven beëindigde met een middel dat ze op internet had gekocht. De ouders van Ximena verwijten de psychologe nalatigheid. Er loopt nog steeds een rechtszaak.

Randy en Caroline Knol hebben ook de stichting Ximena’s Vlinder opgericht. Ze willen daarmee op scholen zelfdoding onder jongeren onder de aandacht brengen. Ze hebben ook een meldpunt opgericht waar ouders terecht kunnen met klachten over de jeugdhulpverlening.

Praten over gedachten aan zelfdoding helpt en is bijvoorbeeld mogelijk via de landelijke hulplijn 113: www.113.nl of telefonisch 0800-0113.

Tags