Na 2025 wordt vooral in Veghel gebouwd

Woningbouw in Sint-Oedenrode valt stil

MEIERIJSTAD – Na 2025 worden er in Sint-Oedenrode geen huizen meer gebouwd. In Schijndel worden dan nog 47 huizen gebouwd en in Veghel 830.

Dat blijkt uit het woningbouwprogramma 2020-2029 dat de gemeente heeft gepubliceerd. Het programma is opgesplitst in tijdvakken. Daaruit blijkt dat er tussen nu en 2025 in Sint-Oedenrode nog 324 huizen staan gepland. In Schijndel zijn dat er 554 en in Veghel staan 1492 huizen op de rol. De prognose voor de overige kernen samen staat op 463 huizen.

Geen huizen meer in Rooi

Daarna ontstaat er een ander plaatje. Dan wordt er vrijwel niet meer gebouwd in Sint-Oedenrode en Schijndel. De meeste huizen staan gepland in Veghel en de overige kernen. Daarbij springen Zijtaart (42), Wijbosch (60) en Erp (199) eruit.

Uit de voortgang van het woonbeleid blijkt ook dat er in 2019 396 huizen zijn bijgekomen in Meierijstad. “Het aandeel sociale en middeldure huur is iets lager en dit vraagt om aandacht,” aldus de gemeente, die ernaar streeft om meer goedkope koophuizen te bouwen dan aanvankelijk de bedoeling was.

Mensen willen huurappartementen

De gemeente heeft een onderzoek laten doen naar de behoefte en die wijkt niet af van wat gebruikelijk is. Mensen willen vooral huurappartementen voor starters en doorstromers en ze willen ook kleinere huizen.

De tevredenheid onder de inwoners van Meierijstad over hun huis is groot. Maar liefst 86% is zeer tevreden. 74% van der 65-plussers wil zo lang mogelijk in de eigen woning blijven wonen en slechts 5% van hen verwacht te moeten verhuizen als de gezondheid achteruitgaat. 26% van de 65-plussers wil verhuizen naar een woning met zorgfaciliteiten.

Er worden vooral huizen in Veghel gebouwd