Muziek van de oude naar de nieuwe wereld

SINT-OEDENRODE – Zaterdag 17 juli klinkt het Smitsorgel weer in de Martinuskerk. Het orgel wordt dan bespeeld organist Jack Evers. Ook Ad de Jong laat van zich horen. Hij bespeelt de bayan, een Russische knopaccordeon. De Stichting Smitsorgel Martinuskerk beijvert zich al jaren om hun prachtige erfgoed onder de aandacht van een breder publiek te brengen en daarmee dit uitzonderlijke instrument voor de toekomst te behouden. Dat doen zij o.a. door aansprekende concerten te organiseren.

Sweelinck
Muziekliefhebbers kunnen zaterdag luisteren naar een van Nederlands belangrijkste componisten; Jan Pieterszoon Sweelinck. In zijn ‘Echo Fantasie’ wordt de echo gespeeld op de accordeon. Het orgel en de accordeon zijn dus in dialoog met elkaar. Dat zal Sweelinck zo rond 1600 ook niet gedacht hebben; het duurde immers nog tweeënenhalve eeuw voordat de accordeon ontstond.

Kermisorgel
Andere uitvoeringen die op programma staan zijn ‘Bolero de Concert’ van Lefébure-Wély (1817-1829), stukken van Astor Piazzolla, de Argentijnse bandoneonist en componist, van het beroemde stuk van de traan van Koningin Maxima ‘Adios Nonino’. En drie stukken van eigen hand van Ad de Jong.

Tipo Tango
Jeanne Panen en Maarten van Heeswijk voelen het karakter van de Argentijnse tango perfect aan. Ze communiceren dansend met elkaar. Daarbij bestaan er geen afgesproken figuren, er wordt improviserend gedanst. Dat is misschien minder spectaculair dan de meer naar buiten gerichte Europese Tango. Maar het is prachtig om te zien hoe muziek en dans elkaar kunnen versterken.

Toegelicht
Het afwisselende programma wordt tijdens het concert toegelicht. U hoeft zich dus niet voor te bereiden of in te lezen. Je kunt gewoon zaterdagmiddag naar de Martinuskerk komen en je mee laten voeren met muziek ‘van de oude naar de nieuwe wereld’.

Tags