Museum Jan Heestershuis ‘ademt’ 200 jaar Zuid-Willemsvaart

SCHIJNDEL – Sinds 2019 is het kunstproject ‘Dat Wat Blijft’ met een binnenvaartschip onderweg langs de Zuid-Willemsvaart van Den Bosch tot het Belgische Luik. Onderweg zijn veel objecten en verhalen verzameld en verfilmd. Vanaf afgelopen vrijdag is deze varende tentoonstelling aan land gekomen in het Museum Jan Heestershuis aan de Pompstraat in Schijndel.

200 Jaar Zuid-Willemsvaart
Dit jaar is het 200 jaar geleden dat het kanaal werd gegraven. Dit kunstproject ‘Dat Wat Blijft’ is een van de activiteiten waarmee aandacht wordt geschonken aan dit gebeuren. Het is een initiatief van kunstenaar Monique Broekman en co-curator Alexandra van Dongen. ‘Dat Wat Blijft’ wordt in december 2022 afgerond met een publicatie in het Noordbrabants Museum. Vrijdagavond werd de tentoonstelling in Museum Jan Heesterhuis met een officieel tintje geopend.

Monique Broekman en Alexandra van Dongen over hoe het project tot stand is gekomen: “Al mijmerend kwamen we op het idee om samenwerking te zoeken met bewoners en ondernemers langs de Zuid-Willemsvaart. Hierbij zijn verhalen, schilderijen, borduurwerken en foto’s verzameld. Ook werden een aantal verhalen verfilmd”. Een aantal van die objecten en films is nu verspreid over de verschillende ruimten in het museum te zien.

Geborduurde foto’s
Zo is er onder andere een project te zien van geborduurde foto’s. Broekman: “Ik heb aan aanwonenden foto’s op canvas aangeleverd. Die foto’s hebben betrekking op de Zuid-Willemsvaart Het verzoek was om de foto’s te borduren. Dit heeft verrassende resultaten opgeleverd”. Het resultaat is nu te zien in de gang van het museum.

Van Schoonheid en Tegenstelling
Gelijktijdig met deze tentoonstelling werd ook het startsein gegeven voor de expositie ‘Van Schoonheid en Tegenstelling’. Kunstenaars Maaike Sips-Freriks en Pierre van Amelsvoort verwerken beide op een heel eigen manier menselijke houdingen en emoties in hun beelden. Omroep Meierij maakte eerder een reportage van het inrichten van de beeldentuin door Maaike en Pierre Deze video is verderop in dit bericht te bekijken.

Beide exposities zijn gedurende openingstijden van het museum te bezoeken. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 13.00 - 17.00 uur. Meer info is te vinden op de website van Museum Jan Heestershuis.

Tentoonstelling 'Dat Wat Blijft'
Fotograaf: Jan van Oort
Geborduurde foto's 200 Jaar Zuid-Willemsvaart
Rick Terwindt met zijn gedicht over de Zuid-Willemsvaart
Pien Smeets bezingt de opening van 'Dat Wat Blijft'