Motie Gemeentebelang over Molenheide schiet Hart in verkeerde keelgat

SCHIJNDEL – De aangekondigde motie van Gemeentebelang Meierijstad met betrekking tot de toekomst van park De Molenheide in Schijndel is de lokale politieke partij Hart in het verkeerde keelgat geschoten.
Volgens Hart worden de bewoners van De Molenheide ‘straal voor de gek gehouden’ en is dat bepaald niet de eerste keer dat Gemeentebelang zoiets doet.

“Gemeentebelang komt vaker met moties die juridisch niet kunnen en wij pleiten er daarom voor dat moties eerst gecheckt worden op de juridische haalbaarheid”, aldus Mirjam van Esch, de fractievoorzitter van Hart.
“Ook bij de discussie over de reclamemast in Eerde gebeurde zoiets. Gemeentebelang pleitte toen voor een verbod van die mast, maar zo’n verbod is in strijd met het door de raad vastgestelde bestemmingsplan en dus juridisch onmogelijk. De partij gaf Eerdenaren valse hoop en dat is kwalijk”.
Volgens Hart is iets dergelijks nu weer aan de orde met de wens van Gemeentebelang om een openbare omgevingsdialoog te houden over de toekomst van De Molenheide. “De toekomst van De Molenheide is al in 2020 bepaald. Toen besloot de raad om permanente bewoning daar tegen te gaan. Door nu te suggereren dat de bewoners zeggenschap hebben over de toekomst van hun verblijf daar is mensen straal voor de gek houden”.

Democratie
Volgens Hart zou dan de gemeentelijke visie moeten worden herzien, “maar daar gaat de motie niet over”.
Van Esch vindt dat doorgaans in de raad goed wordt gedebatteerd, maar presenteert Gemeentebelang nogal eens voorstellen die juridisch onhaalbaar zijn. “En dat is slecht voor de kwaliteit van de lokale democratie”, zo meldt Van Esch in een reactie op de aangekondigde motie van Gemeentebelang.