“Mooi dat je met zoiets kleins wat kunt betekenen bij zo’n groot verdriet”

Jeannine van den Boer fotografeert voor Make a Memory

Foto van Make a Memory

SCHIJNDEL – “Voordat ik naar huis rijd ga ik vaak een tijdje in mijn auto zitten om alle indrukken van me af te laten glijden. Daarna kan ik pas veilig door het verkeer”. Jeannine van den Boer is fotografe voor stichting Make a Memory. De foto’s bieden troost en kunnen ouders met een overleden kind helpen met de verwerking van het enorme verlies.

Op verzoek van ouders en via bemiddeling van zorgprofessionals maakt zij foto’s van ernstig zieke of overleden kinderen in de leeftijd van 23 maanden (zwangerschap) tot en met zeventien jaar. “Het is zwaar, maar elke keer dat ik het gedaan heb besluit ik om ermee door te gaan,” zegt Jeannine. “Ik doe het nu drie jaar. Elke situatie is intens en uniek”.

Jeannine meldde zich aan als vrijwilliger voor de stichting Make a Memory, maar werd in eerste instantie afgewezen. De stichting stelt hoge technische eisen aan de fotografen die voor hen, zo’n 900 keer per jaar, aan het werk gaan. Het is fotograferen onder moeilijke omstandigheden met vaak kleine ruimtes en slecht licht. Daarnaast vraagt het veel emotionele beheersing door het ongelofelijke verdriet dat bij de ouders en eventuele broertjes en zusjes bestaat.

Bij een tweede aanmelding had Jeannine, in het dagelijkse leven docent aan SintLucas, wel succes. Ze is dankbaar dat zij haar bijzondere talent nu mag gebruiken om mensen een klein beetje bij te staan in deze heftige omstandigheden. “Ik ben 24 uur per dag beschikbaar om er op uit gestuurd te worden als ik het geregeld kan krijgen. Mijn fototas staat altijd klaar met alles wat ik nodig heb. Ik werk in de regio Den Bosch, Tilburg en Eindhoven ga wanneer het de ouders uitkomt. Soms kom ik bij mensen thuis en soms is het in een ziekenhuis”.

Foto Make a Memory

Hoe gaat het fotograferen in zijn werk?

“Ik stel me voor als fotograaf van de stichting en vraag aan de ouders wat er gebeurd is. Ondertussen stel ik mijn camera in. Al pratende vraag ik waar zij foto’s van willen hebben. Zelf draag ik ook ideeën aan. Soms fotografeer ik het wassen of aankleden en altijd maak ik foto’s met de ouders. Ik zoek mooie details zoals handjes en voetjes. Mijn focus ligt op een foto die heel echt en zacht overkomt. De sfeer moet goed zijn. Ik isoleer mooie beelden uit het geheel en speel in op de omstandigheden”.

Het valt Jeannine op hoe enorm trots de ouders op hun kind zijn. Voor hen is het altijd het mooiste kind van de wereld. Thuisgekomen maakt Jeanine altijd meteen een back-up van de foto’s. Binnen twee dagen start ze met het bewerken en selecteren van de foto’s. Dan raakt het haar opnieuw en komen de emoties terug. “Soms gebeurt het wel eens dat ik tijdens een bezoek aan de supermarkt plotseling volschiet met beelden en gevoelens. De mooiste foto’s worden uiteindelijk in een mooi vormgegeven boekje naar de ouders gestuurd, vergezeld van een USB-stick met alle geselecteerde opnamen.

Logo Make a Memory met kernwoorden

Een warm vrijwilligershart

Jeannine heeft zich altijd al belangeloos ingezet voor andere mensen. “Het geeft me een goed gevoel dat ik dat mag en kan doen. Het is zo belangrijk om vrijwilligerswerk te doen”. Ze vindt het geweldig wat de stichting Make a Memory allemaal doet. Dit jaar organiseert zij samen met zes werkgroepleden het jaarlijkse sponsorevenement naar de top van de Mont Ventoux.

De stichting heeft 120 fotografen werkzaam in het hele land, maar kan altijd nog vrijwilligers gebruiken. Donaties zijn essentieel om het werk te kunnen uitvoeren. Jeannine roept dan ook alle mensen, bedrijven en scholen op om de stichting te steunen. Op de website https://www.makeamemory.nl/ staat alle informatie en de mogelijkheden om te doneren.