Mondkapje verplicht op middelbare scholen in Veghel

'We doen alles om het zo veilig mogelijk te maken'

VEGHEL – Op de scholen voor voortgezet onderwijs in Veghel is vanaf maandag een mondkapje verplicht. Landelijk is er sprake van een dwingend advies. Het Fioretti- en het Zwijsen College gaan verder.Voor alle medewerkers en leerlingen stellen de scholen het dragen van een mondmasker verplicht in de openbare ruimtes en als mensen zich verplaatsen.
Het masker mag even worden afgenomen als er moet worden gegeten of gedronken, op voorwaarde dat de drager dan stilzit of stilstaat. Tevens geldt het verplicht dragen van een mondmasker in de praktijkvakken op momenten dat er geen anderhalve meter afstand gehandhaafd kan worden. De leraar zal dit aangeven

In het voortgezet onderwijs geeft de overheid een dringend advies om buiten de les mondkapjes te dragen. Dit geldt in alle situaties waar de anderhalve meter tussen leerling en leraar niet te waarborgen is, zoals op gangen en in aula’s. In klassikale lessituaties waarin leerlingen zitten kan het mondkapje af.

Ook bij de praktijkvakken

Het dringende advies geldt ook bij beroepsgerichte vakken en de praktijkvakken wanneer geen 1,5 meter afstand kan worden gehouden.

Scholen in het voortgezet onderwijs beslissen zelf of een mondkapje verplicht is. Dit stellen ze vast in het leerlingenstatuut en arbeidsvoorwaarden, waarmee de medezeggenschapsraad moet instemmen. Het VO Veghel kiest er dus voor het dragen verplicht te stellen om de veiligheid voor allen zoveel mogelijk te waarborgen.

“We realiseren ons dat dit het comfort van ons allen niet ten goede komt, maar alles wat we redelijkerwijze kunnen doen om het zo veilig mogelijk te maken, willen we niet nalaten.”