Mogelijk vijftig tijdelijke woningen in tweede fase Veghels Buiten

Corporaties willen dat sociale huurwoning 25 jaar zo blijft

MEIERIJSTAD – In de tweede fase van nieuwbouwwijk Veghels Buiten komen mogelijk vijftig tijdelijke woningen, al dan niet verdeeld over twee plekken.

Dat zei een woordvoerder van het Expertisecentrum Flexwonen woensdag tijdens een vergadering van de gemeenteraad van Meierijstad. Het centrum is bezig met een plan voor tijdelijke of verplaatsbare woningen in Veghels Buiten.

Al eerder diende Pup Real Estate een plan in voor flexwoningen voor spoedzoekers aan de Beukelaarstraat in Veghels Buiten. Dat werd onder protest van buurtbewoners ingetrokken.

Tien jaar is niet rendabel

Tijdelijke woningen mogen in Meierijstad niet langer staan dan tien jaar. Dan moeten ze weg. Volgens een woordvoerder van het expertisecentrum is dat niet echt rendabel. Aan de Bolst in Erp zijn tijdelijke woningen gepland die na tien jaar weg moeten. De woordvoerder van het Expertisecentrum zei dat hij met de woningcorporaties wil overleggen of de huizen na verplaatsing naar een andere plek, langer mogen blijven staan.

Sociale huurwoningen

Tijdens de bijeenkomst pleitten woordvoerders van woningcorporaties Area en Woonmeij ervoor om in een gemeentelijke verordening vast te leggen dat sociale woningen ten minste 25 jaar die status moeten houden.

Ralph Gulikers van Area zei dat de vraag naar sociale huurwoningen enorm toeneemt, zeker nu het voor jonge mensen bijna onmogelijk is een huis te kopen. Hij verwachtte dat voor die doelgroep over twintig jaar duizend huizen gebouwd moeten zijn. “De laagste inkomens kloppen steeds harder op de deur. De urgentie om die groep te bedienen is hoog,” aldus Gulikers.

Garantie

Het is de taak van woningcorporaties mensen met de laagste inkomens te huisvesten en het is dus logisch dat juist zij bij de corporaties aankloppen. Maar steeds meer mensen huren noodgedwongen van particuliere huizenbezitters of beleggers. Volgens George van Rooij van Woonmeij stoten beleggers vaak na tien jaar hun huizen af omdat ze dan voor kosten komen te staan. “Wij kunnen garanderen dat een sociale huurwoning 25 jaar een sociale huurwoning blijft. Daarom willen we graag dat dat wordt vastgelegd”.