Minister neemt nog geen besluit over Van Gogh Nationaal Park

MEIERIJSTAD – Demissionair minister Carola Schouten neemt voorlopig geen besluit over het Van Gogh Nationaal Park.

Dat is het gebied in Midden-Brabant. Een deel van de gemeente Meierijstad maakt daar deel van uit. Het ‘Van Gogh Nationaal Park in ontwikkeling’ is eind maart officieel van start gegaan.

Meer dan 50 samenwerkende partners willen allemaal op hun eigen manier hun krachten bundelen voor de ontwikkeling van natuur en landschap in een stedelijke omgeving met 1,5 miljoen inwoners.

Inmiddels heeft de commissie Nationale Parken, onder leiding van de Rijksadviseur voor de Leefomgeving, de aanvraag beoordeeld en er een negatief advies over uitgebracht aan minister Schouten van LNV.

Daarom wil Schouten voorlopig geen besluit nemen over het Van Gogh Nationaal Park.

De commissie is wel enthousiast over delen van het plan. Waar de commissie over struikelt is dat het gebied minder is dan duizend hectare groot is, wat strikt genomen de minimale oppervlakte is voor een Nationaal Park.

Te veel gebaseerd op Van Gogh

De begrenzing van het gebied is gebaseerd op het verhaal rond de schilder Van Gogh. Volgens de commissie zou vooral de landschapsecologie centraal moeten staan. En dan is er in het gebied geen samenhang.

De bedenkers van het Van Gogh Nationaal Park zien nog wel kansen. De minister kan volgens het VGNP nu nog geen beslissing nemen, maar ondertussen denkt het rijk met alle partners wel mee over hoe onderdelen van het plan dan wel gerealiseerd kunnen worden.

In maart was de start van het Van Gogh Nationaal Park