Minimale respons op enquête Hart, wie reageerde is meestal tevreden over coronabeleid gemeente

SCHIJNDEL – Dat het niet meevalt een online enquête te maken daar zijn ze bij de politieke partij Hart nu ook achter. Midden in de coronacrisis wilde de partij weten hoe de inwoners van Meierijstad zich voelden en of de gemeente het goed deed. Van alle inwoners van Meierijstad reageerden er 290. Die voelden zich bijna allemaal goed en ze waren wel te spreken over het coronabeleid van de gemeente, voor zover ze daar kennis van hadden genomen tenminste.

Taak van de politiek

Hart-fractievoorzitter Laurens van Voorst is de eerste om toe te geven dat de enquête niet representatief is. Hij vond het wel de taak van een politieke partij om te polsen hoe het in die moeilijke tijd met de inwoners ging en hoe zij tegen het coronabeleid van de gemeente staan, voor zover de gemeente daar over ging.

Het antwoord op die vraag was overwegend positief. Hart durft op basis van een vraag over de informatie door de gemeente de voorzichtige stelling aan dat de lokale overheid het goed doet. Dat vindt immers 45,2% van de deelnemers. Slechts 23,8% is ontevreden over de informatievoorziening.

Strenger handhaven

Aan de ontevreden deelnemers vroeg Hart wat er beter kan. “De antwoorden zijn zo divers en zo nu en dan tegenstrijdig aan elkaar, dat burgemeester, wethouders en ambtenaren er niet veel mee kunnen, ”aldus Hart.

De partij deelt daarom wat algemene opmerkingen zoals: laat weten wat binnen de gemeente de grootste besmettingshaarden zijn zodat mensen weten dat ze weg moeten blijven. Ook wordt er gevraagd om strengere handhaving.

Opvallend is volgens Hart, dat er nogal wat mensen klachten uiten die feitelijk op het bordje van de rijksoverheid horen. En dan is er nog deze eerlijke reactie: ‘Ik moet bekennen dat ik zelf ook te weinig informatie zoek op Meierijstadse websites’.

Hart vooral Schijndels

De belangrijkste conclusie uit de enquête is eigenlijk dat Hart (voorheen Hart voor Schijndel) buiten Schijndel nauwelijks respons heeft gekregen. Van de 290 mensen komt bijna 80 procent uit Schijndel. Tien procent komt uit Veghel en Sint-Oedenrode en de overige tien procent komt uit de overige tien kernen.

Als je kijkt naar het aantal inwoners van Meierijstad waarvan je kunt verwachten dat ze zo’n enquête invult (de jongste categorie die Hart zelf hanteert is 20-40 jaar) dan praat je in Meierijstad over ongeveer 67.000 mensen. Dat betekent dat nog geen half procent van de mensen de vragenlijst heeft ingevuld.

Minimale reactie op vragenlijst Hart