‘Mijn kik: Als mensen sprakeloos zijn bij het zien van hun eigen prestaties’

Nieuw kunstproject voor activering en verbinding

WIJBOSCH – Wonend aan de rand van Wijbosch met een fraai uitzicht op het Wijboschbroek bedenkt Carin Simons het ene na het andere creatieve verbindingsproject. Na succesvolle edities als ‘Meierwijstad’ en ‘Flowerpower’ op de Vlagheide is het nu tijd voor ‘Het Netwerk’; kilometers verweven veelkleurige koorden die worden verwerkt tot pop-up spinsels.

Successen in het verleden geven in dit geval een behoorlijke garantie op toekomstige resultaten. De verschillende media hebben al veel interesse getoond. “Het Netwerk is nog maar kort van start gegaan, maar de aanmeldingen stromen al binnen”, aldus de enthousiaste Carin. “Juist nu in deze sombere en eenzame tijd vind ik het nodig om mensen in beweging te brengen. Het draait allemaal om activering en contact.”

De deelnemers aan Het Netwerk gaan aan de slag met het maken van koorden van 12 meter lang. Dat gebeurt met een lucet breivork en acrylgaren. Na aanmelding ontvangt iedereen een gratis pakket met daarin alle benodigdheden. Uiteindelijk worden alle koorden verwerkt in kunstcreaties die overal in Meierijstad verschijnen.

Het maken van draden voor 'Het Netwerk'

Het begon met een energieke moeder die zocht naar zingeving

Carin, in het dagelijks leven ook directeur van een VMBO-school, merkte jaren geleden dat haar moeder zich dood verveelde. Ouder worden gaat soms ten koste van de o zo belangrijke zingeving. Wat is mijn levensdoel en waarom ben ik nog nuttig op deze wereld?

Carin greep deze deprimerende situatie aan om een creatieve oplossing te bedenken. Ze riep zoveel mogelijk mensen op lampenkappen te gaan breien van plastic draden. Het project ‘Ladies in the spotlight’ was geboren. Door heel Veghel werden kleurrijke fraaie kappen opgehangen met daarbij een foto van de maakster. De deelnemers werden zo allemaal een belangrijk onderdeel van een prachtig eindresultaat.

“En dan ga ik op een afstandje staan kijken en genieten als mensen trots aan omstanders laten zien wat ze gemaakt hebben”, zegt Carin. Dat blije gezicht en dat gevoel van trots bij mensen is mijn grote drijfveer.”

“Juist nu tijdens de tweede golf is er veel vereenzaming en een gemis aan sociale contacten. Daarom moet er direct iets gebeuren om mensen uit hun isolement te halen. Ik kreeg van een arts eens het compliment dat ik iemand uit een depressie heb geholpen met een van mijn verbindingsprojecten”.

Dat mensen weer zinvol bezig zijn en meetellen zijn volgens Carin de grote verdiensten van dit soort projecten.

Schaalmodel van een mogelijk eindresultaat

Beeldende scheppingskracht en organisatietalent

De combinatie van creatieve ideeën om kunnen zetten in grootse succesvolle projecten is waarschijnlijk wat Carin uniek maakt. Zij volgde een opleiding aan de kunstacademie en is van origine docent beeldende vorming. Als schooldirecteur ontwikkelde zij het nodige organisatietalent. In de loop van de jaren heeft ze een stevig netwerk opgebouwd in Meierijstad. Het is steeds makkelijker geworden om mensen te kunnen bereiken. Carin’s rechterhand is haar zus Monique van den Broek. Carin bedenkt, Monique voert uit met haar vriendinnen, kennissen en vrijwilligers.

Carin laat weinig aan het toeval over. Via facebook, een QR-code of een emailadres kunnen mensen deelnemen aan Het Netwerk. Ze krijgen een compleet pakket thuisbezorgd met daarin uitleg en alle benodigdheden. Met zorg zijn de kleuren uitgezocht en gecombineerd. Als de koorden gemaakt zijn worden die voorzien van een persoonlijke signatuur. Gedurende 2021 verschijnen er dan kunstwerken met de gemaakte koorden op verschillende plekken in Meierijstad. Liefst in alle dorpskernen. Zo kan iedereen nieuwe contacten vinden, leuke activiteiten uitvoeren en kleur geven aan hun dagelijkse leven.

Toch blijft toeval altijd wel een beetje bestaan bij Carin. Ze laat bewust een open eindje over om haar creativiteit de ruimte te kunnen geven. Ze zet het project in werking en ziet wel wat er vervolgens allemaal gaat gebeuren. Hoe de verbindende kunstwerken er precies uit gaan zien en waar en wanneer ze ergens komen staan blijft een grote verrassing. Ondertussen experimenteert Carin met de vele mogelijkheden voor een eindresultaat.

Zo kun je meedoen

Wie mee wil doen kan zich aanmelden via facebook.com/het-netwerk-101842515198308 of via mailadres carinsimons@hotmail.com. Er wordt dan een gratis ‘netwerkpakket’ thuisbezorgd met alle informatie en benodigdheden.