Middelbare scholen Veghel gaan niet volledig open

MEIERIJSTAD – Het Zwijsen en het Fioretti College in Veghel gaan voor de zomervakantie niet volledig open voor alle leerlingen zoals het kabinet heeft voorgeschreven. In een interview in de Stadskrant zegt Anita O’Connor, de algemeen directeur Voortgezet Onderwijs Veghel, dat beide scholen tot de zomervakantie doorgaan zoals ze het onderwijs nu georganiseerd hebben.

Op dit moment krijgen de leerlingen de helft van de week fysiek les in de klas waardoor het afstand houden mogelijk is en de leerkrachten vanwege de kleine groepsgrootte door de klas kunnen lopen om leerlingen te helpen. Dat kan niet meer als de klassen weer volledig bezet zijn.

Organisatie

“Wij hebben het goed georganiseerd en alles loopt. Waarom zouden we nu, met nog effectief vijf lesweken te gaan, alles omgooien. Daar valt voor ons geen winst te behalen”, zegt O’Connor in de Stadskrant. En volgens haar mag de onderwijsinspectie komen controleren dat de beide scholen hun predicaat van 'excellente school' nog steeds waar maken

Verslechtering

Volgens O’Connor zien ook de leerkrachten het nu weer volledig opengaan als een verslechtering van het onderwijs en vrezen veel leerkrachten die nog niet gevaccineerd zijn bovendien voor hun gezondheid. Slechts twee procent van de leerkrachten wil daarom dat de school nu voor de zomervakantie alsnog helemaal open gaan.

Het zelftesten door leerlingen stelt volgens haar niets voor en bovendien mag de school vanwege privacy-wetgeving niet naar de uitslag van de test vragen. En buiten het klaslokaal is het handhaven van de anderhalve meter volgens haar ook volstrekt onhaalbaar.

Stabiel

“We hebben nu een goede stabiele onderwijsorganisatie en gaan deze niet verslechteren”, aldus Anita O’Connor.

Volgens het kabinet mogen de middelbare scholen vanaf 31 mei weer volledig open gaan voor alle leerlingen en moeten de middelbare scholen dat een week later, vanaf 7 juni. Maar de twee middelbare scholen in Veghel zijn dat dus niet van plan.