Michiel en dochter Janne in oude Subaru naar de noordpoolcirkel

‘Wat terugdoen voor het milieu: Boomen voor bomen’

SINT-OEDENRODE – Halverwege januari vertrekt Michiel van den Boomen, samen met zijn dochter Janne, in een ‘barrel’ van 325 euro naar de poolcirkel in Finland. Ze starten dan een semi-georganiseerd avontuur naar de barre kou over onbekende wegen en landsgrenzen en met ongetwijfeld talloze leuke ontmoetingen en bezienswaardigheden.

“Nee het tentje blijft dit keer thuis”, vertelt Michiel zittend in zijn huiskamer. “We gaan op zoek naar hotelletjes om te overnachten tijdens de achtdaagse autorit van in totaal zo’n 5000 km. We nemen hele warme kleren mee, Ducktape, proviand, sneeuwkettingen en wat gereedschap.” Michiel, fervent verzamelaar van oude auto's, deed met zijn gezinsleden al vaker mee met dergelijke langdurende autotochten.

Michiel en Janne doen mee aan ‘The Barrel Challenge’. De uitdaging zit hem hierbij in het rijdend houden van een voertuig dat minstens 20 jaar oud moet zijn. Maar ook het gebruiken van een ‘roadbook’, het uitvoeren van opdrachten, het helpen van de overige deelnemers en het zelf kiezen van mooie landelijke routes stelt Michiel en Janne voor de nodige uitdagingen. Het wordt een bijzondere belevenis die zij niet gauw meer zullen vergeten.

The Barrel Challenge

Jaarlijks wordt er twee keer een avontuurlijke barrel-autorit georganiseerd. Er is een wintereditie en een zomereditie. Verreweg de meeste deelnemers komen uit Brabant en de Achterhoek. “Het zit een beetje bij ons in de genen schijnbaar”, zegt Michiel. “Wij hebben iets met avontuur, nieuwe landen ontdekken en auto's."

"Tijdens de tocht staan we meestal om 6 uur op en rijden dan zo’n 600 kilometer op een dag. We hebben een 27 MC bakkie aan boord om contact te houden met anderen. Er is ook een noodnummer dat we kunnen gebruiken voor het geval we er helemaal niet meer uitkomen.”

Of de race ook dit jaar door gaat is vanwege corona nog niet helemaal zeker. Halverwege december wordt hierover een besluit genomen. Staan de seinen op groen dan vertrekken de deelnemers op 16 januari en komen zij 23 januari weer terug.

Via het noorden van Nederland, Duitsland, een boottocht naar Zweden en de rit naar Stockholm bereiken ze dan uiteindelijk Ravanini, gelegen op de poolcirkel in Finland. Een oude auto onder zware omstandigheden rijdend houden, elkaar helpen en ontmoeten vormt de rode draad van de uitdagende autotocht.

Rijden compenseren met een goed doel

Het verbruiken van fossiele brandstoffen staat de laatste tijd niet overal in een positief daglicht. Vandaar dat de autoliefhebbers Michiel en Janne hun CO2 gebruik willen compenseren door het planten van een heleboel nieuwe bomen. Sponsoren krijgen in ruil voor een bedrag van 25 euro een sticker op de auto. Met dat bedrag worden in samenwerking met Voedselbos Noord Limburg tien bomen in de grond geplaatst. De stichting Trees for All is de organiserende partij hierbij.

Michiel doet zijn achternaam (van den Boomen) eer aan. Hij heeft verschillende boomkwekerijen aangeschreven en die hebben al enthousiast sponsorbedragen ter beschikking gesteld. Michiel is in zijn dagelijkse leven docent Engels aan het Heerbeeck College in Best. Een flink aantal van zijn collega’s en leerlingen zijn ook graag bereid om te sponseren voor de aanplant van bomen.

Iedereen die ook mee wil helpen om via deze actie bomen te planten kan contact opnemen met Michiel en Janne via emailadres majboomen@gmail.com.