'Mensen smijten echt alles van zich af'

Fons Jans uit Rooi ruimt andermans rotzooi op

SINT-OEDENRODE – Veel voorbijgangers steken hun duim op. Zijn vrouw verklaart hem wel eens voor gek. Fons Jans beschouwt het allebei als een compliment.

Sinds 1 mei loopt hij langs de uitvalswegen van Sint-Oedenrode. Vooral om zijn kwaoje enkels aan te sterken, en passant ruimt hij alle zwerfafval op dat hij tegen komt. Soms twee dagen in de week, soms vijf dagen in de week. Soms twee keer een uur per dag, soms wel twee en een half uur aan één stuk. Het is maar hoe zijn pet staat.

Geen vrijwilligerswerk

“Dit is geen vrijwilligerswerk,” zegt hij nadrukkelijk. Want vrijwilligerswerk is volgens Fons niet vrijblijvend en die vrijblijvendheid is nou juist wat hij wil. Hij wil gaan wanneer het hem uitkomt.

Waarom gaat iemand vuil opruimen? Jos heeft jarenlang in de reclassering gewerkt als personeelsfunctionaris. Al die tijd ging hij op zijn fiets naar het werk in Bosch. “Vooral langs de fietspaden en autowegen zag ik altijd heel veel rotzooi liggen en ik dacht: zodra ik met pensioen ben, ga ik dat allemaal opruimen,” vertelt de Rooienaar.

Dat combineert hij nu met het aansterken van de kwaaie enkels. Maar niet langs de fietspaden richting Den Bosch. “Dat was me toch iets te ver,” zegt Fons. Hij loopt nu langs de uitvalswegen van zijn dorp. Daar ligt ook genoeg om op te ruimen. Vooral veel plastic. “Maar ook heel veel flesjes. Die worden volgens mij allemaal door fietsers in de berm gesmeten. En door automobilisten. De mensen gooien alles van zich af,” zegt Fons.

Bakken vaker legen

De rotzooi die hij verzamelt, soms wel vier zakken op één wandeltocht, gaat allemaal in gemeentelijke afvalbakken. “Die mogen wel eens wat vaker geleegd worden, want ze zitten nogal eens vol. Dan zie je ook nog dat ze door vogels worden leeggehaald, dan ligt er weer allemaal troep,” zegt Jans.

Hij ruimt nog maar kort de rommel op, maar de waardering voor zijn werk is al groot. “Ik heb in die paar weken al meer complimenten gehad dan in mijn hele werkende leven,” zegt Fons.

Elke dag is Fons Jans langs ’s Heeren wegen in Rooi te vinden. Ook als het regent? Hij lacht en zegt: “Dat weet ik niet, het heeft tot nu toe nog nooit geregend.”

Fons Jans. Foto: Jeanne Wouters