Inwoners Meierijstad gevraagd voor natuurwateronderzoek

MEIERIJSTAD - Natuur en Milieu vraagt burgeronderzoekers voor het project ‘Vang de Watermonsters’. Het gaat om hulp bij onderzoek naar de waterkwaliteit van slootjes, vennen, beekjes, grachten en kleine plassen.
Burgeronderzoekers gevraagd voor project 'Vang de Watermonsters'
Fotograaf: Natuur en Milieu

Aanmelden als burgeronderzoeker
Vanaf vandaag kan iedereen zich aanmelden als burgeronderzoeker voor de vijfde editie van het nationale wateronderzoek ‘Vang de watermonsters’. Het gaat om hulp bij onderzoek naar de waterkwaliteit van slootjes, vennen, beekjes, grachten en kleine plassen. Dit onderzoek bevestigde eerder dat het op veel plekken nog niet goed gaat met de kwaliteit van de kleine wateren in Nederland. Deze wateren zijn heel belangrijk leefgebied van vogels, insecten, vissen en (water)planten.

Burgeronderzoekers volgen eerst een korte training en kunnen dan overal aan de slag voor een watermeting. Het burgeronderzoek is een initiatief van Natuur & Milieu en ASN Bank in samenwerking met diverse partners.

Slecht gesteld met waterkwaliteit kleine wateren
In de afgelopen vier jaar is van meer dan 4400 kleine wateren door betrokken burgers enthousiast de waterkwaliteit in kaart gebracht. De gegevens die burgers verzamelen worden door onderzoekers van het Nederlands Instituut voor Ecologie NIOO-KNAW gecontroleerd, ze vullen ze aan en maken het onderzoeksrapport. “Helaas gaat het nog steeds niet goed met de kwaliteit van de kleine watertjes. Wij willen dit goed in de gaten houden. "Daarom gaan we kijken hoe de kwaliteit verbeterd kan worden, want dat is echt hard nodig”, stelt Rob van Tilburg, directeur programma’s van Natuur & Milieu.

Bijdrage burgers
Als burgeronderzoeker voor het nieuwe onderzoek volg je tussen 22 mei en 4 juni een gratis training (live of online) die wordt gegeven door ecologen van het NIOO-KNAW. Hierna ontvang je onderzoeksmateriaal waarmee je de plantbedekking en waterhelderheid een score geeft, waterdieren zoekt en watermonsters neemt.
Aanmelden kan via www.natuurenmilieu.nl/watermonsters. De resultaten van het onderzoek worden in het najaar naar buiten gebracht.