Meierijstad wil polikliniek maar die hoeft niet per se van Bernhoven te zijn

MEIERIJSTAD – Wethouder Rik Compagne wil met iedereen praten die een serieus plan heeft voor een polikliniek in Veghel. Hij begint met ziekenhuis Bernhoven. Compagne nam een motie over van Hart, waarin op zo’n gesprek werd aangedrongen.

Dat voorstel van Hart kreeg unanieme steun van de gemeenteraad. Alle partijen vonden elke poging om op het terrein van Leefgoed Veghel een polikliniek te krijgen de moeite waard.

In een gesprek met het Brabants Dagblad heeft ziekenhuis Bernhoven al laten weten open te staan voor een gesprek. Compagne benadrukte dat het niet per se het ziekenhuis hoeft te zijn dat een polikliniek vestigt. Compagne gaat in ieder geval niet het gesprek met het ziekenhuis in met het idee om Bernhoven eraan te herinneren dat er in het verleden beloftes zijn gedaan toen het ziekenhuis uit Veghel vertrok.

Oud zeer

Die belofte kwam in de discussie over de motie een aantal malen terug. Er zit in Veghel veel oud zeer sinds het vertrek van het ziekenhuis uit Veghel. Ülküt Ogur van HIER stelde dat het ziekenhuis toen beloftes aan Veghel heeft gedaan die niet zijn waargemaakt. “Ik vind de motie een sympathiek gebaar, maar laten we geen verkeerde illusies wekken,” aldus Ogut. Bertus van Berkel van het CDA: “Het ligt heel gevoelig.”

Arie de Zwart (PvdA) en Marrik van Rozendaal (D66) waren terughoudend in hun reactie op de motie. Ze vonden allebei dat het een zaak van de zorgverleners is en niet van de lokale politiek. "Over wat voor polikliniek gaat het eigenlijk. Als dat een kliniek van derden is, is daar dan wel behoefte aan?" vroeg De Zwart.

Marrik van Rozendaal zei dat erover praten geen kwaad kan. “Maar het slechtste argument om iets te doen is omdat iets jaren en jaren geleden is toegezegd. De medische zorg is totaal anders dan die in 2010 was. We moeten als lokale politiek terughoudend zijn met opvattingen over specialistische zorg. Want daar hebben we het over bij een polikliniek. Het ziekenhuis Bernhoven heeft de opdracht om hoogwaardige zorg te leveren. Laten wij als amateurs die verantwoordelijkheid vooral bij het ziekenhuis laten liggen,” aldus Van Rozendaal.

Uiteindelijk kreeg de motie van Hart unaniem steun. Dat gold ook voor het totale plan Leefgoed Veghel.