Meierijstad wil lokaal energiebedrijf starten voor meer grip op energietransitie
MEIERIJSTAD - De gemeente Meierijstad wil meer invloed krijgen op hoe energie in de toekomst wordt opgewekt, opgeslagen en verdeeld. Daarom onderzoekt de gemeente of het mogelijk is een eigen lokaal energiebedrijf op te richten. Zij gaat dit idee op 26 juni aan de gemeenteraad voorleggen.
Het bedrijf zou op de lange termijn ook zelf energie kunnen leveren, maar richt zich nu vooral op het regelen van duurzame energie binnen de gemeente. Dit helpt om minder afhankelijk te zijn van grote, externe partijen en het landelijke energienet, dat steeds voller en onvoorspelbaarder wordt.
Duidelijke uitgangspunten
De gemeente vindt het belangrijk dat de energietransitie (de overgang naar duurzame energie) eerlijk en betaalbaar blijft voor iedereen. In eerdere plannen is al gekozen voor meer lokaal eigendom en een grotere rol voor inwoners. Voor de overgang naar duurzame warmte zijn nu duidelijke uitgangspunten opgesteld. Deze zogenaamde ‘leidende principes’ zorgen ervoor dat het nieuwe energiesysteem niet alleen technisch goed werkt, maar ook sociaal rechtvaardig is en klaar voor de toekomst. Ze helpen bij het maken van keuzes die niet alleen geld opleveren, maar ook waardevol zijn voor de samenleving.
Meer controle, minder afhankelijk
Meierijstad wil in 2050 klimaatneutraal zijn. Dat betekent dat er geen CO₂ meer wordt uitgestoten. Om dat te bereiken, moet de gemeente minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen en het drukbezette landelijke stroomnet. Door energie lokaal op te wekken, op te slaan en slim te koppelen met warmte, wordt de gemeente zelfvoorzienender. Een lokaal energiebedrijf, waarin de gemeente samenwerkt met andere partijen, kan hier een grote rol in spelen. Het opzetten van het lokale energiebedrijf gebeurt stap voor stap en wordt verspreid over 10 tot 15 jaar.