Meierijstad vraagt bijna één miljoen voor flexwoningen

MEIERIJSTAD – De gemeente Meierijstad vraagt het rijk bijna één miljoen euro om flexwoningen te kunnen bouwen.

Het is de bedoeling dat er binnen vijf jaar tweehonderd flexwoningen op diverse plekken in Meierijstad worden gebouwd. Volgend jaar onderzoekt de gemeente op welke plekken dat het beste kan gebeuren.

Het ministerie van binnenlandse zaken heeft een potje voor alle gemeenten in Nederland voor de bouw van flexwoningen. Meierijstad heeft een aanvraag ingediend voor een bijdrage van 967.322 euro.

Veel weerstand

Flexwoningen zijn bestemd voor mensen die tijdelijk huisvesting nodig hebben, bijvoorbeeld na een scheiding. Er zijn in Meierijstad al wat plannen, waartegen doorgaans veel weerstand is. Een plan voor flexwoningen in Sint-Oedenrode werd na protesten ingetrokken. Er is ook een plan voor 27 flexwoningen aan de Bolst in Erp. Ook daar zijn mensen tegen.

Achter ’t Spectrum in Schijndel worden momenteel flexwoningen gebouwd. Daar was geen noemenswaardig bezwaar tegen omdat er weinig huizen in die omgeving staan. Er is ook een plan om vijftig flexwoningen te bouwen in Veghels-Buiten.

Ander geluid

Opvallend is dat enkele weken geleden juist een heel ander geluid was te horen. De Rekenkamer van Meierijstad liet een onderzoek doen naar het woonbeleid van de gemeente. Dat werd uitgevoerd door de Adviesgroep Stec. Esther Geuting van Stec zei toen dat flexwoningen niet alle huisvestingsproblemen oplossen.

“Ik ben er niet op tegen, maar ik zet wel vraagtekens bij de grote aantallen waarover ook in Meierijstad wordt gesproken. Laat de capaciteit van het ambtelijk apparaat niet afleiden door allerlei ad-hoc plannetjes. Ook niet als die uit de gemeenteraad komen. Als je ergens veel flexwoningen kunt bouwen zou ik kijken of je daar beter andere huizen kunt bouwen,” zei Geuting.