Meierijstad Vitaal: tuna melt tosti

MEIERIJSTAD – In de twee nieuwste afleveringen van Meierijstad Vitaal kun je aan de slag met bewegingslessen, praktische gezondheidstips en krijg je een lekker recept voor een tuna melt tosti. Meierijstad Vitaal is op tv te zien van maandag tot en met zaterdag, om 10.00 uur en om 16.00 uur na RondOm. De serie wordt door Omroep Meierij, Phoenix Cultuur en de sportcoaches van gemeente Meierijstad.

Gezondheidstips voor een gezonde slaap
De vitaliteitstip van deze week: Slaap

1. Beweeg overdag regelmatig. Door uw spieren overdag aan te spannen overdag, zullen je spieren ‘s nachts beter ontspannen waardoor je beter slaapt.

2. Belangrijk zijn buitenlucht en daglicht overdag. Zo herkent je lijf dat je overdag wakker bent. Als het donker begint te worden, is het tijd om je lijf te ontspannen en te gaan slapen.

3. Wist je dat bepaalde fruitsoorten, zoals kiwi, ervoor zorgen dat u gemakkelijker in slaap kunt vallen?

Recept: tuna melt tosti

Verwen jezelf met deze heerlijke lunch. Of serveer hem als lichte avondmaaltijd met een kopje soep erbij. Het is ook nog eens een makkelijk manier om weer een keer vis te eten.

Wat heb je nodig? (2 personen)

Voor de tosti
  • 1 blikje tonijn op water (160 gram)
  • 2 stengels bosui
  • verse peterselie
  • geraspte kaas (belegen)
  • 4 sneetjes dik boerenbrood (zelf snijden)
  • ca. 3 eetlepels mayonaise
  • gerookt paprikapoeder (blikje)
voor de minisalade
  • komkommer
  • tomaatjes
  • maïs
  • rode wijnazijn
  • extra vergine olijfolie
Voor het sausje
  • 2 augurkjes, zoetzuur
  • ca. 3 eetlepels ketchup
  • snufje gerookt paprikapoeder
Hoe maak je het?
  1. Laat de tonijn uitlekken in een zeef.
  2. Snijd een half bosuitje, wat peterselie en 2 augurkjes fijn.
  3. Breng de ketchup op smaak met gerookt paprikapoeder en de stukjes augurk
  4. Meng de tonijn met de bosui, peterselie, 1 eetlepel mayonaise en 2 eetlepels ketchup. Breng op smaak met versgemalen peper en eventueel nog wat gerookt paprikapoeder
  5. Besmeer 1 zijde van elke snee met een beetje mayonaise.
  6. Verdeel het tonijnmengsel over de onbesmeerde kant en strooi er geraspte kaas op.
  7. Bak de tosti’s goudbruin in een koekenpan.
  8. Snijd ondertussen de komkommer en tomaatjes fijn. Meng met de maïs en eventueel wat verse peterselie. Voeg een scheutje rode wijnazijn, lekkere olijfolie, peper en wat zout toe.
  9. Serveer de tosti's met ketchup ernaast.
Variatie
  • Voor wat meer pit, kun je de ketchup ook op smaak brengen met tacosaus, sriracha-, of chipotlesaus.
Alle recepten zijn ook terug te vinden op www.meierijstadbeweegt.nl