Meierijstad Vitaal: Provençaals bonenstoofpotje

MEIERIJSTAD – Ook deze week is er weer een nieuwe serie van Meierijstad Vitaal te zien. Op maandag en dinsdag is er een aflevering met oefeningen van leefstijlcoach Sophie Hamers die je helpen om lichaam en geest in balans te brengen. Op woensdag en donderdag kun je meedoen met de beweegoefeningen van Henry van Alebeek. En op vrijdag en zaterdag doet Berdy Maertens-Stoof de oefeningen voor. De tv-uitzendingen vind je ook onder aan dit artikel. Na het beweegdeel geeft Ingrid van Plien’s foodclub tips om heerlijk en makkelijk Provençaals stoofpotje te maken.

Recept Provençaals bonenstoofpotje
Handig om op te warmen, in te vriezen en om restjes groente in te verwerken.
Wat heb je nodig?
• 1 rode ui, in stukjes
• 2 puntpaprika’s, in stukjes
• 2 teentjes knoflook, in stukjes
• 1 klein blikje tomatenpuree
• Kleine courgette, in blokjes
• Blik tomaten (stukjes)
• Handje olijven, ca. 15 stuks, gehalveerd
• 1 volle eetlepel Provençaalse kruiden
• Ca. 250 gram voorgekookte bonen : kies wat je lekker vindt. Zwarte bonen, witte bonen, cannellini etc.
• Stuk (oud) brood, grove croutons (of geroosterd brood kan ook)
• Verse basilicum
• 100 gram feta naar smaak
Hoe maak je het?
1. Uitje aanfruiten met tomatenpuree in olie.
2. Daarna knoflook erbij.
3. Courgette, paprika met de Provençaalse kruiden meebakken.
4. Blik tomaten erbij en een half blik met water erbij doen.
5. Ca. 20 minuten laten pruttelen met de deksel op de pan totdat de groente gaar zijn.
6. Bonen en olijven mee verwarmen.
7. Op smaak brengen met versgemalen peper, zout en eventueel wat basilicum of verse peterselie. Proef.
8. Het brood scheur je in grove stukken en bak je knapperig in een koekenpan met wat olie of in de oven.
9. Serveer en garneer met verkruimelde feta en verse basilicum.
Meierijstad Vitaal serie 8 is te zien van maandag 27 februari tot en met zaterdag 4 maart om 10.00 en 16.00 uur, direct na RondOm. Meierijstad Vitaal is een samenwerking van Gemeente Meierijstad, Phoenix Cultuur en Omroep Meierij.