Meierijstad Vitaal over valpreventie en we maken een gezonde maaltijdsalade

MEIERIJSTAD – In ons TV-programma Meierijstad Vitaal besteden we deze week aandacht aan valpreventie en we maken een gezonde maaltijdsalade.

Gemeente Meierijstad is vorig jaar in samenwerking met Omroep Meierij en Phoenix Cultuur begonnen met bewegingslessen voor mensen die als gevolg van corona aan huis gekluisterd waren.

Het werd een succes, vooral ouderen kregen zo hun portie beweging in de huiskamer. Gaandeweg ontstond het idee het programma uit te breiden met kooktips voor snelle, gezonde lunches en diners. Bewegen en gezond eten passen immers bij elkaar om mensen vitaal te houden.

Deze week in Meierijstad Vitaal zijn geven Kelly de Bont van de GGD valpreventie tips en laat judoka Cor van de Heijden zien hoe we vallen kunnen voorkomen en mochten we dan toch vallen, hoe we het beste kunnen handelen. Ingrid laat zien hoe je eenvoudig een lekkere maaltijdsalade maakt.

De afleveringen van Meierijstad Vitaal zijn van maandag tot en met zaterdag na de nieuwsuitzendingen van RondOM van 10.00 en 16.00 uur te zien om Omroep Meierij. De recepten en video’s zijn ook terug te vinden op het YouTube-kanaal, Facebook en Instagram van JOGG Meierijstad.

Maaltijdsalade

Ingrediënten
·
400 gram vastkokende krieltjes in schil (dus niet die piepkleine kant en klare dingen)

Pakje gerookte zalm á 150 gram

2 hardgekookte eieren

Ca. 50 gram rucola

1 gele paprika

 2 grote augurken zoet zuur in plakjes

 Broccoliroosjes 200 gram (even voorgekookt enkoud afgespoeld)


Voor de dressing

2 eetlepels mayonaise

1 eetlepel yoghurt

1 tl mosterd

Versgemalen peper, beetje bieslook en wat plattepeterselie

Bereiding

Kook de krieltjes (in de schil) en de broccoli zodat zebeetgaar zijn en laat afkoelen. Kook de eitjes zodat ze hardgekookt zijn.

Snijd de krieltjes in partjes en de paprika in blokjes. Meng met de broccoliroosjes. de rucola,  de in reepjes gesneden zalmen. de in plakjes gesneden augurk.

Voeg tot slot de dressing toe. Deze maak je door de mayonaise met de yoghurt en de mosterd te mengen, breng de dressing op smaak met wat platte peterselie, bieslook en wat versgemalen peper.

Tips:
Door de groentes koud af te spoelen garen ze niet door.

Varieer met een handje tuinerwtjes, blokjes komkommer of sperzieboontjes.

Ook lekker met dille.

In plaats van aardappels kun je ook pastagebruiken.

Bron: Plien’s foodclub