Meierijstad Vitaal over het belang van kunst voor gezondheid

MEIERIJSTAD – In aflevering 5 van Meierijstad Vitaal maakt Ingrid van Rijen een courgettesoep en vertelt Barbara Brouwers, directeur van Phoenix Cultuur over hoe cultuur kan bijdragen aan je gezondheid. En er zijn natuurlijk de bewegingslessen.

Het programma Meierijstad Vitaal is een samenwerking tussen Omroep Meierij, de gemeente Meierijstad en Phoenix Cultuur.

Het begin met bewegingslessen. Het werd een succes, vooral ouderen kregen zo hun portie beweging in de huiskamer. Gaandeweg ontstond het idee het programma uit te breiden met kooktips voor snelle, gezonde lunches en diners. Bewegen en gezond eten passen immers bij elkaar om mensen vitaal te houden.

Deze week in Meierijstad Vitaal zijn we bij Barbara Brouwer, directeur van Phoenix Cultuur partner van Meierijstad Vitaal. Barbara vertelt hoe kunst en cultuur kan bijdragen aan je gezondheid.

Voedingscoach Ingrid van Rijen maakt deze week een courgette soep met lekker veel groente.

De afleveringen van Meierijstad Vitaal met naast de voedingstips en de bekende bewegingslessen zijn van maandag tot en met zaterdag na de nieuwsuitzendingen van RondOM van 10.00 en 16.00 uur te zien om Omroep Meierij. De recepten en video’s zijn ook terug te vinden op het YouTube kanaal van JOGG Meierijstad.

Courgette-pastinaak soep
Met lekker veel groente

Ideaal ook om groenterestjes op te maken. Ook lekker om soep bij de lunch te eten, zo krijgt u gemakkelijk een extra portie groente.
Met een tosti van volkorenbrood en mozzarella en nog wat tomaatjes en paprika maak je er een lichte avondmaaltijd van.


Ingrediënten
• 2 courgettes
• 1 pastinaak
• 2 stengels bleekselderij
• 1 sjalotjes (of kleine ui)
• 1 kruimige aardappel
• 1 grote teen knoflook
• Handje platte peterselie
• 2 groente bouillonblokjes minder zout (op 1 liter water)
• peper
• zout
• citroensap
• zuivelspread (eventueel)

Bereiding


Snijd de sjalotjes fijn en fruit deze glazig in een beetje olijfolie.
Schil de pastinaak en snijd in grove stukken. Snijd de courgettes en bleekselderij in blokjes. Hak de peterselie grof. Kneus de knoflook, verwijder de schil en snijd grof, voeg toe aan de ui en fruit eventjes mee. Voeg vervolgens de overige groentes en de peterselie toe en bak een paar minuutjes mee. Snijd de aardappel in blokjes en voeg toe. Maak ondertussen de bouillon van 2 blokjes en 1 liter kokend water en voeg toe. Laat langzaam garen (ca 20-25min). Pureer de soep. Voeg naar smaak wat versgemalen peper toe. Serveer in een kom met een lepeltje zuivelspread erin.


Tip:


• Maak sowieso meer dan je nodig hebt. Zo fijn om een lekker bakje soep uit je vriezer te kunnen toveren.
• Kook een kruimige aardappel mee om de soep wat extra te binden en romiger te maken.
• Knijp een beetje citroensap in de soep, dit haalt de smaak wat op waardoor je minder zout nodig hebt.

Bron: Plien’s foodclub