Meierijstad Vitaal op bezoek bij vrijwilligster Laverhof

MEIERIJSTAD – In de uitzending van Meierijstad Vitaal deze week niet alleen de gewone bewegingslessen maar ook iets extra’s. Leefstijladviseur Sophie gaat op bezoek bij Mieke. Zij is vrijwilligster bij Laverhof en vertelt over de impact van de corona pandemie. Samen doen ze een ontspanningsoefening.

Voedingscoach Ingrid van Rijen maakt deze week een broccoli stamppotje met vegetarische schnitzels

Omroep Meierij, Phoenix Cultuur en de gemeente Meierijstad zijn vorig jaar bewegingslessen begonnen voor mensen die als gevolg van corona aan huis gekluisterd waren.

Het werd een succes, vooral ouderen kregen zo hun portie beweging in de huiskamer. Gaandeweg ontstond het idee het programma uit te breiden met kooktips voor snelle, gezonde lunches en diners. Bewegen en gezond eten passen immers bij elkaar om mensen vitaal te houden.

De afleveringen van Meierijstad Vitaal zijn van maandag tot en met zaterdag na de nieuwsuitzendingen van RondOM van 10.00 en 16.00 uur te zien op Omroep Meierij TV.

Alle uitzendingen zijn terug te zien op ons YouTubekanaal.


Broccoli stamppotje
Met lekker veel groente

We vervangen bewust een deel van de aardappelen door knolselderij en voegen zo wat meer groente aan de maaltijd toe. Voor wat extra kleur voegen we mais toe wat tevens een lekkere bite geeft.

Om eens een dagje zonder vlees te doen nemen we er een vegetarische schnitzel bij, deze zijn te vinden in het schap bij het vlees van de supermarkt.

Ingrediënten voor 2 personen


• 250 gram aardappelen
• halve knolselderij
• stronk broccoli
• champignons
• 1 theelepel mosterd
• 1 eetlepel zuivelspread
• 3 eetlepels uitgelekte maiskorrels
• 2 vegetarische schnitzels
• peper
• zout



Schil en snijd de halve knolselderij in kleine blokjes. Snijd de roosjes van de broccoli, schil de steel en snijd blokjes van de steel. Zet een pan met ruim kokend water op, voeg hier een klein beetje zout aan toe en kook hierin vervolgens de aardappelen, knolselderij en broccoli gaar. Bak ondertussen de vegetarische schnitzel met wat champignons.

Giet de aardappelen met groente af zodra ze gaar zijn, vang een klein beetje kookvocht op. Stamp de aardappelen en groente. Breng op smaak met een eetlepel zuivelspread, een theelepel mosterd en wat versgemalen peper. Voeg eventueel een beetje kookvocht toe om het smeuïg te maken. Meng er tot slot nog 3 eetlepels uitgelekte maiskorrels doorheen. Serveer met de vegetarische schnitzel en gebakken champignons.


Tip:

• De steel van de broccoli eten we ook op, hier zitten heel veel voedingsstoffen in.
• Gebruik zuivelspread i.p.v. roomboter, dit bevat veel minder vet.
• Wat kun je doen met de overgebleven knolselderij? Heerlijk om bijvoorbeeld soep van te maken met een kippenbouillon. Of maak er “frietjes” van door ze in dunne reepjes te snijden, besprenkel ze met olijfolie, bestrooi met wat tijm, zwarte peper en een klein beetje zout en rooster dit in de oven. Of maak er een salade van door het heel fijn te snijden of te raspen.

Bron: Plien’s foodclub