Meierijstad Vitaal: Groentebijgerechtjes

MEIERIJSTAD – Ook deze week is er weer een nieuwe serie van Meierijstad Vitaal te zien. Op maandag en dinsdag is er een aflevering met oefeningen van leefstijlcoach Sophie Hamers die je helpen om lichaam en geest in balans te brengen. Op woensdag en donderdag kun je meedoen met de beweegoefeningen van Henry van Alebeek. En op vrijdag en zaterdag doet Berdy Maertens-Stoof de oefeningen voor. Na het beweegdeel geeft Ingrid van Plien’s foodclub tips om lekker veel groente eten.

Groentebijgerechtjes
De aanbeveling is om 250 gram groente per dag te eten. Dat is meer dan je denkt. Als je dit allemaal in één soort groente bij de avondmaaltijd moet eten, dan wordt het heel saai en bijna niet te doen. Voeg daarom groente toe aan meerdere eetmomenten, maar eet ook meerdere groentesoorten bij de avondmaaltijd. Varieer lekker in koude en warme groente. Een paar hele simpele voorbeelden:
1. Stoom broccoli in een stoommandje en voeg de laatste minuut een klein blikje mais toe. Let op, de mais vooraf wel even afspoelen in verband met toegevoegd zout en/of suiker. Supersimpel en het ziet er heel kleurig uit op je bord.


2. Bak in een koekenpan stukjes courgette, strooi er wat diepvrieserwtjes bij, een beetje (verse of gedroogde) dille, een scheutje goeie olijfolie en wat versgemalen peper. Doordat je diepvrieserwten gebruikt, gebruik je alleen wat je nodig hebt.

3. De combinatie worteltjes met erwtjes kent iedereen wel. Dit is een lekkere variatie. Stoom worteltjes in een stoommandje (), en doe er wat stukjes bleekselderij bij. Breng op smaak met goeie olijfolie, een beetje rodewijnazijn en wat versgemalen peper.
Bleekselderij blijft lang goed in koelkast. Gebruik het voor de pastasaus, soep of doe een stukje in een smoothie.

Meierijstad Vitaal serie 4 is te zien van maandag 30 januari tot en met zaterdag 4 februari om 10.00 en 16.00 uur, direct na RondOm. Meierijstad Vitaal is een samenwerking van Gemeente Meierijstad, Phoenix Cultuur en Omroep Meierij.