Meierijstad Vitaal: gezonde stamppot

MEIERIJSTAD – Ook deze week is er weer een nieuwe serie van Meierijstad Vitaal te zien. Op maandag en dinsdag is er een aflevering met oefeningen van leefstijlcoach Sophie Hamers die je helpen om lichaam en geest in balans te brengen. Op woensdag en donderdag kun je meedoen met de beweegoefeningen van Henry van Alebeekk. En op vrijdag en zaterdag doet Berdy Maertens-Stoof de oefeningen voor. Na het beweegdeel geeft Ingrid van Plien’s foodclub tips om een gezonde stamppot te maken. De drie aflveringen vind je onder aan dit artikel.

Zuurkool met spek. Boerenkool met worst. Wortelstamp met hachee. Klassiekers, maar niet altijd zo gezond. Vaak is de verhouding 50-50 aardappel groente. Met deze tips willen we de hoeveelheid groentes in je stamppot opkrikken.
  • Maak een stamppot van kruimige aardappelen, zoete aardappel (rode), knolselderij, pastinaak en bloemkool. Hierin kun je eindeloos variëren, wees creatief en gebruik restjes groente.
  • Boter: flinke klont roomboter… door meer groente toevoegen wordt de stamppot al veel smeuïger, minder droog. Vang bij het afgieten van de aardappelen wat kookvocht op, dit kookvocht kun je in plaats van boter gebruiken bij het stampen om de stamppot smeuïger te krijgen. Warme melk, zuivelspread zijn ook een goed alternatief.
  • Traditioneel wordt vaak vrij vet vlees bij de stamppot gegeten. Denk ook eens aan een stukje kipfilet bakken. Een vleesvervanger, een stukje vis, gekookt eitje, of bak wat uien en champignons erbij voor een vegetarische variant.
  • Breng de stamppot eens op smaak met mosterd of garneer met, zilveruitjes, piccalilly, zoetzure rode ui (potje) of augurkjes.
Meierijstad Vitaal serie 5 is te zien van maandag 5 februari tot en met zaterdag 11 februari om 10.00 en 16.00 uur, direct na RondOm. Meierijstad Vitaal is een samenwerking van Gemeente Meierijstad, Phoenix Cultuur en Omroep Meierij.