Meierijstad Vitaal: chili cin carne

MEIERIJSTAD – In de nieuwe aflevering van Meierijstad Vitaal geeft beweegcoach Henry tips hoe je in huis matig intensief kan bewegen. Ingrid maakt een lekker chili sin carne.

Gemeente Meierijstad is vorig jaar in samenwerking met Omroep Meierij en Phoenix Cultuur met bewegingslessen gestart voor mensen die als gevolg van corona aan huis gekluisterd waren.

Het werd een succes, vooral ouderen kregen zo hun portie beweging in de huiskamer. Gaandeweg ontstond het idee het programma uit te breiden met kooktips voor snelle, gezonde lunches en diners. Bewegen en gezond eten passen immers bij elkaar om mensen vitaal te houden.

De afleveringen van Meierijstad Vitaal met naast de voedingstips en de bekende bewegingslessen zijn van maandag tot en met zaterdag na de nieuwsuitzendingen van RondOM van 10.00 en 16.00 uur te zien om Omroep Meierij.

Chili sin carne

Met een beetje tortilla chips als garnering

Ingrediënten

2 kleine rode uien, fijngesnipperd

2 teentjes knoflook, fijngesneden

1 paprika, in blokjes


2 kleine winterwortels, in blokjes3 tomaten, in stukjes
1 groot blik mais

1 blik gepelde tomaten

1 klein blikje kidneybonen

1 blik (400g) zwarte bonen

1 pakje (500g) gezeefde tomaten

1,5 theelepel gerookt paprikapoeder

2 theelepels komijn

1 theelepel oregano

0,5 theelepel kaneel

0,5 theelepel chilipoeder

Zilvervliesrijst

Tortilla chips naturel (klein zakje)

Zure room

Verse peterselie, knoflookpoeder

Hoe maak je het?

Snipper de ui en bak deze in de olie, voeg de specerijen toe en bak de in stukjes gesneden wortel even mee. Snijd de paprika in blokjes en voeg deze samen met de tomaten, de tomaten uit blik en de gezeefde tomaten toe. Strooi er wat versgemalen peper over en laat ca. 15 minuten pruttelen.
Kook ondertussen de rijst en spoel de mais en bonen af. Laat goed uitlekken en voeg toe. Laat het geheel nog 10 minuten pruttelen. Proef en voeg zout naar smaak toe.

Maak een sausje van zure room, een beetje knoflookpoeder, versgemalen zwarte peper en peterselie.

Serveer met rijst en een beetje tortilla chips.

Tips:

In plaats van zure room kun je ook halfvolle yoghurt of zuivelspread gebruiken

De peterselie in het sausje kun je ook vervangen door munt

De verse kruiden kun je ook invriezen in een ijsblokjeshouder.

Ook lekker met wat blokjes avocado erbij of wat komkommer

Je kunt er evt. ook nog wat geraspte kaas overheen doen

Bron: Plien’s foodclub