Meierijstad telt 10.000 'laaggeletterden'

MEIERIJSTAD – In Meierijstad wonen ongeveer 10.000 mensen die moeite hebben met begrijpend lezen en schrijven.

Dat meldt het Taalnetwerk Meierijstad dat daarom, samen met een groot aantal partijen, deze week een overeenkomst heeft gesloten om daar (nog) meer aan te gaan doen.

‘We moeten voorkomen dat er in Meierijstad een nieuwe generatie laaggeletterden opgroeit’ zo luidt de boodschap.
De overeenkomst is woensdag ondertekend door de bibliotheek, ONS welzijn, Welzijn de Meierij, het Koning Willem 1 College, het Leerwerkloket en gemeente Meierijstad. Deze partijen werken al langere tijd samen in de aanpak laaggeletterdheid, en willen nog meer bereiken.
“Dit is nodig, omdat we steeds meer zien dat jongeren het lees- en schrijfniveau niet halen. Daarnaast gaat ook de digitale ontwikkeling zo snel, dat het voor steeds meer mensen een opgave is om bekwaam en veilig mee te kunnen blijven doen”, aldus Diana van Rossum, coördinator van het Taalnetwerk.

Beroepsbevolking
Van de 10.000 laaggeletterden in Meierijstad valt de helft in de categorie ‘beroepsbevolking’ en zijn er 4.600 mensen 65 jaar of ouder. Het gaat dus naar schatting om 1 op de 10 inwoners uit Meierijstad die moeite hebben met het invullen van formulieren, brieven lezen, voorlezen aan hun kind of het gebruik van computer of smartphone. Of mensen lopen vast bij het begrijpen van medicijnbijsluiters, contant afrekenen in een winkel of digitaal inloggen bij bijvoorbeeld woningcorporaties, de Belastingdienst of zorgverzekeraars.

Kwetsbaar
‘Aanbod aan cursussen en spreekuren Laaggeletterdheid maakt mensen onnodig kwetsbaar’ zo meent het Taalnetwerk Meierijstad. ‘Onnodig, omdat er iets aan te doen is. Er zijn initiatieven op het gebied van taal, rekenen, computers en mobiele telefoons, geldzaken en voorlezen’.
Zie voor meer informatie: www.meierijstad.nl/leren. Liever persoonlijk contact? Neem dan contact op: Paula van Hout (Veghel) via tel. 06 57687186 of Ciska van Harten (Schijndel/Sint-Oedenrode) via tel. 073 5441400.