Meierijstad staat in september stil bij 79 jaar Operatie Market Garden

Drie herdenkingen en vier concerten in de gemeente

Een herdenking van Market Garden in Sint-Oedenrode
Fotograaf: Archief Omroep Meierij

MEIERIJSTAD – De gemeente Meierijstad staat in september tijdens drie herdenkingen stil bij 79 jaar Operatie Market Garden. Daarnaast geven het Brass Quintet en/of de Rock Band van de 101ste Airborne Divisie volgende maand vier concerten in Veghel, Schijndel, Sint-Oedenrode en Eerde.

De eerste herdenking rondom de bevrijding van deze regio in 1944 is de speciale bevrijdingsmis op zondag 10 september in de Lambertuskerk in Veghel om 10.00 uur. Daarna, ongeveer anderhalf uur later, staat er een aansluitende Veghelse herdenking gepland bij het Airborne Monument aan de Kolonel Johnsonstraat.

17 september twee keer
Op zondag 17 september zijn er maar liefst twee herdenkingen. Om 11.00 uur in Sint-Oedenrode bij het ‘Monument to the Dutch’ aan de Corridor. Aansluitend wordt Operatie Market Garden 79 jaar na dato herdacht bij de Britse oorlogsgraven op het kerkhof. In de avond is er om 19.00 uur een bijeenkomst in Eerde bij het Geronimo Monument aan de Zandvliet.

Concerten
Het Brass Quintet brengt zondag 10 september traditionele Amerikaanse en klassieke muziek, jazz en militaire muziek ten gehore. Dat gebeurt tussen 16.00 uur en 17.00 uur in de kiosk aan de Noordkade in Veghel. Op zaterdag 16 september staat er samen met de Rock Band van de 101ste Airborne Divisie een concert gepland op de Markt in Sint-Oedenrode. Omdat de Rooise Markt wordt opgeknapt raadt de gemeente belangstellenden aan om met de fiets op te voet te komen.

Spelciale rockband
De Rock Band speelt met vijf personen Amerikaanse rock & roll, populaire muziek en country-muziek. Dat gebeurt donderdag 14 september onder meer op de Markt in Schijndel tussen 19.00 uur en 20.00 uur, tijdens een gezamenlijk optreden in Sint-Oedenrode met het Brass Quintet op 16 september en aansluitend aan de herdenking rond 20.15 uur bij de molen in Eerde een dag later. Alle concerten zijn gratis toegankelijk.