Meierijstad reikt stoppende boeren de helpende hand

MEIERIJSTAD – “Boeren vertellen ons aan hun keukentafel dat ze willen stoppen met hun bedrijf maar niet weten wat ze dan met hun stallen en grond aan moeten. Wij willen heel graag positief meedenken. En ons uitgangspunt is: ja, mits”.

Wethouder Jan Goijaarts van Meierijstad ziet een groot probleem op zich afkomen. De komende tien jaar zullen tweehonderd van de vijfhonderd boeren in zijn gemeente stoppen. Er komt een half miljoen vierkante meter stallen en andere gebouwen leeg te staan.

Er dreigen twee gevaren: criminelen die ze wil gebruiken als drugslab en verloedering van het platteland.

Originele ideeën
Volgens Goijaarts hebben boeren soms originele ideeën om op hun grond een heel ander bedrijf te beginnen. Van zorgboerderij tot kinderspeelpark. Soms kan dat, soms mag het niet vanwege bestemmingsplannen.

Goijaarts wil boeren die willen veranderen de helpende hand bieden. Hij wil maatwerk leveren, dat wil zeggen dat er van geval tot geval wordt bekeken wat mogelijk is. De wethouder wil daar positief in gaan dus het uitgangspunt is dat iets mag, totdat blijkt dat het echt niet mag. “We kunnen niet alles toestaan”, aldus de wethouder.

Geen winkels
Op het platteland zullen de komende tien jaar geen winkels mogen worden geopend die in een winkelgebied horen. Evenmin zal Meierijstad vergunning verlenen voor bedrijven die op een industrieterrein horen. Showrooms zullen ook niet het platteland gaan domineren. En er is ook geen plek voor kantoren met een zogenoemde baliefunctie, want dan krijg je weer verkeersproblemen.

Verder gaat Meierijstad meedenken met elke boer die zijn varkens, koeien, kippen of mais wil opgeven voor een andere broodwinning.

Wethouder Goijaarts