Meierijstad moet rekenen op meer uitkeringen bijstand

MEIERIJSTAD - Het UWV waarschuwt dat gemeenten er rekening mee moeten houden dat de corona-crisis er uiteindelijk toe zal leiden dat het aantal zelfstandige ondernemers dat failliet gaat zal toenemen.

En dat dus ook het beroep op de bijstand in die gemeenten zal stijgen. Meierijstad telt relatief veel zelfstandige ondernemers, begin dit jaar stonden er ruim 10.000 ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, en zal dus mogelijk ook te maken krijgen met veel ondernemers die het niet redden en dan vaak zijn aangewezen op de bijstandsregeling.

Het grote aantal ondernemers in Meierijstad blijkt ook uit het aantal ondernemers dat tot nu toe gebruik heeft gemaakt van de TOZO-regeling, de Tijdelijke Ondersteuningsregeling Zelfstandige Ondernemers. In heel Noordoost Brabant hebben tot augustus 1860 ondernemers gebruik gemaakt van deze regeling en 250 daarvan kwamen uit Meierijstad. Alleen in Den Bosch (670) waren dat er meer. In Oss maakten 220 zelfstandige ondernemers gebruik van deze regeling en in Uden 130.

Omdat zelfstandige ondernemers geen recht hebben op een ww-uitkering komen zij dan bij de bijstandsregeling terecht waarvoor overigens ook nog geldt dat ze er geen recht op hebben als er sprake is van eigen vermogen of inkomen van een partner.

Als na afloop van de steunpakketten blijkt dat veel ondernemers het hoofd toch niet boven water kunnen houden zal het beroep op de bijstand onder deze groep alsnog fors kunnen toenemen”, zo waarschuwt het UWV.