Meierijstad liet steken vallen bij restauratieplan Eerdse kerk

Impressie van het nieuwbouwplan in en rond de kerk van Eerde.
Fotograaf: projectontwikkeling SHAAK

DEN HAAG/EERDE – De gemeente Meierijstad krijgt van de Raad van State vijf maanden de tijd om een paar cruciale fouten in het verbouw- en restauratieproject voor de Eerdse kerk en omgeving te repareren.

In een tussenuitspraak stuit de hoogste bestuursrechter naar aanleiding van bezwaren van onder meer Stichting Vrienden van de Eerdse Kerk op een paar flinke obstakels. Belangrijkste gebrek is dat de gemeente Meierijstad niet meer weet welke onderdelen van de kerk, aanpalende bebouwing en de ruimte om de kerk heen om welke redenen ooit als gemeentelijk monument zijn aangewezen. Want daarover kan de gemeente helemaal niets meer in het eigen archief vinden.

Hoogste deel kerk
De hoogste bestuursrechter meent dat de gemeenteraad niet voldoende heeft onderzocht welke monumentale waarden door het verbouw en restauratieplan voor de kerk verloren kunnen gaan. Meierijstad zal duidelijker moeten aangeven welke onderdelen beschermd moeten worden en welke vervangen kunnen worden. Een van de onderdelen van het plan behelst de bouw van 16 woningen in en naast de kerk. Daarvan komen er drie in het hoogste deel van de kerk. Maar de tegenstanders staan terecht op het standpunt dat het bestemmingsplan eveneens ruimte biedt aan de bouw van appartementen boven de kapel. Volgens de Raad van State is het bestemmingsplan op dat punt niet duidelijk. Want hoewel de gemeente alleen woningen in het zuidelijke deel van de kerk wil, maakt het plan maakt het ook mogelijk om 25 woningen overal binnen het bestemmingsplan gebied te bouwen. En daarmee kan in theorie ook boven de kapel worden gebouwd.

Heilig Hartbeeld
Verder is er onduidelijkheid over de bescherming van het Heilig Hartbeeld en de bescherming van en monumentale beuk op het plein. Allemaal zaken die de gemeente zal moeten herstellen, of aanscherpen. Daarvoor krijgt Meierijstad twintig weken de tijd, daarna volgt eventueel nog een tweede zitting, dan wel een einduitspraak. De uitspraak is een tegenvaller voor ontwikkelaar Ton Verhoeven van SHAAK BV. Die had gehoopt zo snel mogelijk te kunnen beginnen met het verbouw- en restauratieproject Dorpshart Eerde. Omdat volgens hem nog meer vertraging tot verder verval van de monumentale kerk zal leiden. Hij zal op zijn minst nog een paar maanden tot een half jaar geduld moeten hebben.