Meierijstad: kenniscampus of rustpunt in Stedendriehoek

ZIJTAART – Moet Meierijstad een kenniscampus krijgen; moeten alle kernen minimaal 2500 inwoners krijgen en in ieder geval een school, een supermarkt en een dorpshuis; moet Meierijstad juist het ‘rustgevende midden’ worden van de stedendriehoek Eindhoven/Den Bosch/Tilburg of is Meierijstad toch vooral een leefkern met Aa als blauwe draad.
Zomaar wat vragen/suggesties die 100 studenten van de Wageningse Universiteit de afgelopen weken onder de loupe hebben genomen als studieproject.
En daarbij was het uitgangspunt: Hoe ziet Meierijstad er in 2050 uit en hoe komen we daar dan.
De Wageningse studenten doen deze opdracht vaker om de leefbaarheid van de kernen in bepaalde plaatsen te onderzoeken en, op initiatief van de Dorpsraad Zijtaart, was dit jaar dus Meierijstad plaats van onderzoek.
Een week lang bivakkeerden de studenten op de camping Winery & Herbs en gingen zelf op (kijk)onderzoek uit. En spraken met zowel geselecteerde ‘deskundigen’ als met inwoners-op-straat.
Vrijdagmorgen presenteerden de jongeren hun bevindingen in het Dorpshuis in Zijtaart.
En duidelijk werd wel dat de jongeren vooral vinden dat duurzaamheid heel belangrijk is en dat auto-verkeer dus zoveel mogelijk beperkt zou moeten worden.
Natuur
Volgens de jongeren zou het goed zijn als de meeste mensen op fiets- of loopafstand van hun werk ook kunnen wonen en moet ook grootschalige uitbreiding van met name distributie-bedrijven vervangen worden door hoogwaardig kenniswerk.
En moet de natuur meer beschermd worden door landbouw meer te verbinden met landschapsonderhoud en verkeer.
Van diverse belangstellende die bij de presentatie aanwezig waren, waaronder uiteraard ook raadsleden, kregen de studenten fiks wat vragen waar ze met wisselend succes antwoord op wisten te geven, maar bovenal was er waardering voor de inzet en het enthousiasme van de jongeren om zich te verdiepen in de toekomst van Meierijstad.
Talkshow
In de talkshow Bakker en buurten van Omroep Meierij, die vanaf woensdag 22 juni te zien is, is voorzitter Helmut Henst één van de gasten die over dit onderwerp, en de viering van 150 jaar Zijtaart, zal komen vertellen.
Op op de website van de Vereniging Kleine Kernen Noord-Brabant (VKKNB) is de hele presentatie van de jongeren te vinden.