Meierijstad houdt rekening met langdurige opvang 250 asielzoekers

MEIERIJSTAD- Wat betreft opvang van vluchtelingen is er veel werk verzet in korte tijd, maar er komt nog veel op de gemeente Meierijstad af. Zo gaat de gemeente ervan uit dat in de nabije toekomst zeker 250 asielzoekers langdurig moeten worden opgevangen. “Dat is een enorme uitdaging en we proberen dat zo goed mogelijk te doen. Hoe en waar zijn vragen waarop nu nog geen antwoorden zijn”, zei projectleider opvang asielzoekers Lisette van der Swaluw donderdagavond tijdens een beeldvormende avond over de stand van zaken.

Volgens Van der Swaluw is het draagvlak onder de burgers in de gemeente tot nu toe groot en de opvang loopt goed. Vanaf 1 januari 2023 wordt nieuwe wetgeving verwacht die gemeenten vanaf dan verplicht langdurige opvang te organiseren. “Dat is een forse opgave. Commissaris van de Koning Ina Adema schreef een brief aan de gemeenten om niet af te wachten, maar nu alvast op zoek te gaan naar locaties."
Tot maart de opvang van Oekraïners gegarandeerd, daarna is ook niets zeker”, volgens Van der Swaluw.

Statushouders
Naast de opvang van vluchtelingen moet Meierijstad ook extra statushouders zien te vestigen. Dat zijn asielzoekers die definitief mogen blijven. Dit jaar gaat het om 104, het eerste half jaar van 2023 om 99 personen. De gemeente probeert aan deze taakstelling te voldoen samen met wooncoöperaties. Zo is er al een plan samen met onder andere Brabant Wonen in het voormalige zorgcentrum Joachim en Anna. Daar komt ruimte voor 24 jong volwassenen uit de regio en 24 jong volwassen statushouders. Het nieuwe complex krijgt de naam Thuishaven.

Einde niet in zicht
Donderdag was het volgens burgemeester Kees van Rooij 230 dagen geleden dat de oorlog in Oekraïne begon. Het kabinet vroeg gemeenten om hulp bij de opvang van vluchtelingen. In Veghel kon dat dat snel gerealiseerd worden. Een week na het vertrek van de zusters uit het klooster aan de Deken van Mierstraat, sliepen er Oekraïense vluchtelingen. “Het beeld was toen dat het voor een half jaar zou zijn, maar het einde is nog niet in zicht. Deze week besloot het kabinet om de maatregelen voor Oekraïense vluchtelingen met een jaar te verlengen”, legde de burgemeester uit.

Aantallen
In ’t Klooster wonen nu 150 vluchtelingen. In de voormalige Rabobank in Sint Oedenrode zijn sinds 15 september 130 crisis noodbedden en in woningen aan de Hoevenbraak en Zwembadweg in Schijndel gaat het om 100 bedden. Van der Swaluw rekent voor dat er nu 375 mensen in de gemeentelijke opvang verblijven. Verder wonen er nog een 150 bij particulieren.

Positief
Wat betreft de opvang van Oekraïners, moet de gemeente alles zelf regelen: beveiliging, catering, schoonmaak, begeleiding naar werk, leefgeld enzovoorts. “Dat is een fors pakket. Gelukkig gaat dat goed. Een derde van de vluchtelingen in ’t Klooster, is bijvoorbeeld aan het werk. Dat is positief. Ook worden mensen geholpen door welzijnswerk. Na een half jaar komen er trauma’s naar boven bijvoorbeeld.”

Uitzwaaifeestje
In Sint Oedenrode verblijven in de crisisopvang maar liefst 40 kinderen. Ook daar wordt van alles voor georganiseerd. Deze opvang stopt per 1 november. De mensen gaan dan naar Boxtel waar een opvang wordt ingericht voor 450 personen, naar voorbeeld van de opvang in de gemeente Maashorst. “Eind deze maand willen we de bewoners in de omgeving van de opvang in Sint Oedenrode en alle betrokkenen bedanken met een uitzwaaifeestje”, sluit strategisch beleidsadviseur Annemieke Vos positief af.
Ook Van der Swaluw is positief: De opvang is een uitdaging, maar biedt ook kansen. Er worden nieuwe huisvestingsmogelijkheden bedacht zoals Tiny Houses of zoals de appartementen in Joachim en Anna. Een ander voorbeeld: lokale ondernemers profiteren van de komst van de Oekraïners op de arbeidsmarkt.”