Meierijstad geïnteresseerd in enzymenfabriek voor afvalverwerking'

MEIERIJSTAD – Meierijstad is één van de acht gemeenten die geïnteresseerd zijn in een nieuw plan voor een enzymenfabriek waar afval wordt verwerkt. Andere gemeenten die meedoen zijn Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Valkenswaard, Tilburg, Den Bosch, Helmond en Oss.

Dat heeft de gemeente Meierijstad bevestigd naar aanleiding van een bericht in het Eindhovens Dagblad. De gemeente wil geen toelichting geven.

Een eerdere poging om met minder gemeenten in Eindhoven een fabriek te bouwen waar met enzymen afval wordt afgebroken mislukte. Dat kwam omdat er te weinig gemeenten meededen waardoor de risico’s en de kosten te hoog werden.

Bredere basis

Tegens het Eindhovens Dagblad zegt Frans van Strijp van afvalverwerker Cure dat daarom naar een bredere basis is gezocht met meer gemeenten. De acht gemeenten die nu de koppen bij elkaar hebben gestoken hebben allemaal hetzelfde probleem: met alleen afvalscheiding in huishoudens halen ze nooit de nationale doelstelling om het restafval per inwoner terug te dringen tot 30 kilo per jaar.

Volgens Van Strijp streven de gemeenten ernaar in de nieuwe installatie minimaal 75 procent van het restafval om te zetten in grondstof, bijvoorbeeld gas en herbruikbaar plastic, papier en karton.

De gemeenten gaan nu de markt verkennen. Een enzymenfabriek zal niet eerder dan in 2028 geopend kunnen worden. Er is ook nog geen plek voor zo’n fabriek.