Meierijstad doet mee aan Verspillingsvrije week

MEIERIJSTAD – De gemeente Meierijstad doet mee aan de Verspillingsvrije week. Deze week is van
12 tot en met 18 september 2022. In deze week is er extra aandacht voor koken met restjes. Want dat zorgt dat er veel minder eten weggegooid wordt. De gemeente vraag iedereen om tips te delen hoe je voedselverspilling kunt voorkomen. Inwoners die hun tip en persoonsgegevens mailen naar samenmeierijstad@gmail.com makenkans op een kookworkshop!


Zeven tips
Deze zeven tips voor restjes helpen je nu al om voedselverspilling tegen te gaan.
1. Berg je restje direct op in de koelkast, vriezer of voorraadkast, als je iets overhoudt.
Bedenk wat je ermee kan doen. Op onze receptensite kun je één of meerdere restjes invullen. Zo vind je snel een nieuw recept, waar je restjes in kan verwerken. Of download de Slim Koken-app met recepten en tips.
2. Geef 'oud' brood een nieuw leven. Maak er een tosti van, een ovengerecht of eigengemaakte
croutons. Vries brood dat je niet direct opeet in. Ontdooi alleen de boterhammen die je nodig hebt.
3. Verwerk overrijp fruit in een toetje. Meng het fruit bijvoorbeeld door de kwark of yoghurt. Of maak eens pannenkoekjes met banaan, blauwe bessen of appel.
4. Beschadigde of minder verse groente kun je nog goed gebruiken in soep. Vries groenten in als je ze niet op tijd op kunt eten. Dat doe je door ze kort te koken en in te vriezen. Verhit groente goed na het ontdooien, dat geldt zowel voor bereide als niet-bereide groente.
5. Heb je een grotere hoeveelheid vlees of vis gekocht? Vries dan het deel dat je niet direct opeet in.
6. Vlees en vis blijft in de vriezer maanden goed. In de koelkast is een geopende verpakking vlees of vis maar 2 dagen goed. Dat geldt ook voor bereid(e) vlees en vis.
7. In de bibliotheken van Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode zijn tijdens de Verspillingvrije Week van 12-18 september informatiehoekjes ingericht met o.a. gratis stickers met bewaartips voor koelkast en vriezer.