Meierijstad behoudt titel Fairtradegemeente

MEIERIJSTAD mag zich weer voor 2 jaar Fairtradegemeente noemen. De landelijke stichting Fairtrade Gemeenten Nederland heeft de titel weer verlengd. De voormalige gemeente Schijndel was al een Fairtrade Gemeente vanaf 2011 en na de fusie behaalde de gemeente Meierijstad deze titel in 2018.

Elke twee jaar bekijkt men of er nog wordt voldaan aan de criteria en of de titel behouden kan blijven. Op de site www.fairtradegemeenten.nl staan alle criteria waar een Fairtradegemeente aan moet voldoen. Een belangrijke voorwaarde is dat de gemeentelijke organisatie zelf fairtrade producten gebruikt. Het is heel positief dat het gemeentehuis en vele andere gemeentelijke panden bij de keuze blijft voor het schenken van fairtrade koffie en thee. Daarnaast moeten er een groot aantal bedrijven, maatschappelijke instellingen, horeca, winkels en scholen, ook fairtrade producten gebruiken of verkopen. Deze deelnemers staan vermeld op de lokale pagina van de landelijke website https://fairtradegemeenten.nl/gemeente/meierijstad/

SMEK
Een van de doelen van de werkgroep is vooral fairtrade producten onder de aandacht van de consumenten brengen, waarbij ook lokale producten aandacht krijgen. Een succesvolle actie hierin is het kookprogramma SMEK (smullen met eerlijke kost), wat vier keer per jaar wordt uitgezonden via Omroep Meierij.

Faitradegedachten uitdragen
Verder is de werkgroep een samenwerking aangegaan met het SDG-ontdeklab (sustainable development goals). Er werden workshops georganiseerd voor de basisscholen in Sint-Oedenrode rond het thema Fairtrade en duurzame, lokale producten. Het streekpark Kienehoef droeg hier ook een grote steen aan bij. Ook met leerlingen van het Eldecollege wordt samengewerkt. Leerlingen die een aantal uren stage lopen vanuit het vak burgerschap kozen ervoor om met de werkgroep de fairtradegedachten uit te dragen op het Pop and Colourfestival.

Ontwerpwedstrijd
Ook deelname aan 1Ander Festival met een enquête over duurzamere kleding droeg daaraan bij. Dit jaar zullen twee leerlingen van het Elde een ontwerpwedstrijd organiseren voor een eigen wikkel van een Tony Chocolonely reep. Groepen 7 van de Schijndelse basisscholen kunnen meedoen en daarmee een eigen reep winnen. Deze actie is vorig jaar in Sint Oedenrode een groot en lekker succes gebleken.

Help mee
Fairtrademeierijstad staat natuurlijk open om nieuwe activiteiten te starten en kan daarbij altijd hulp gebruiken. Dus sta je achter fairtrade en wil je meehelpen bij een activiteit, neem dan contact op door een mail te sturen naar fairtrademeierijstad@gmail.com.

Uitreiking titel Fairtrade Gemeente in 2018