Meierijstad aan vooravond van enorme vergrijzingsgolf

MEIERIJSTAD - Meierijstad staat aan de vooravond van een enorme vergrijzingsgolf. Die boodschap wilde wethouder Rik Compagne dinsdagavond nogeens duidelijk maken tijdens een beeldvormende avond over de WWZ-aanpak in Meierijstad: Wonen, Welzijn en Zorg..

Een waarschuwing die volgens alle deskundigen echt ter harte moet worden genomen, maar het goede nieuws is dat er bij alle betrokken partijen en instellingen op dat gebied een grote bereidheid is tot vergaande samenwerking.

Vanwege de corona-maatregelen was ervoor gekozen om deze beeldvormende avond op een hybride manier in te vullen: een deel van de raadsleden en de deskundigen was in de raadszaal in Sint-Oedenrode maar via Teams konden raadsleden en medewerkers van diverse instellingen ook digitaal deelnemen aan de discussie.

Gezien de beperkende maatregelen was dit een logische keuze, maar de techniek verliep niet altijd even vlekkeloos waardoor met name de thuisvolgers met enige regelmaat met de nodige haperingen werden geconfronteerd.

Verzorgd wonen

Dat neemt niet weg dat de boodschap over de vergrijzing niet aankwam, integendeel. Zo werd duidelijk gemaakt dat er een enorme 'mismatch' dreigt tussen alle woningbouwplannen die er in de 13 kernen van Meierijstad zijn en de noodzaak om te zorgen voor voldoende aangepaste woonvormen.
En ook werd duidelijk dat veel ouderen daar zelf nog te weinig en te laat mee bezig zijn. Onderzoek heeft uitgewezen dat 24 % van de ouderen een wens heeft om te verhuizen naar een woning waar wonen en zorg beter op elkaar afgestemd kan worden.

Knarrenhof

Er is in Meierijstad duidelijk behoefte aan meer geclusterde woonvormen zo gaf Wim van Meijl van de Seniorenraad aan. "De verpleeghuizen zitten vol, de bejaardentehuizen zijn gesloopt, maar daar staat tegenover dat je mooie projecten ziet zoals een 'knarrenhof' : een uitnodigende woonomgeving waar bewoners samen zorgen voor elkaar", aldus Van Meijl.

En Karin Smeekens van Woonmij pleitte ervoor om (nog) eerder met elkaar aan tafel te gaan om de toekomstige woonwensen sneller en beter in zicht te krijgen met als bijkomend voordeel dat dit de doorstroming op de woningmarkt bevordert.

WWZ-pact

De 25 meest betrokken partijen hebben inmiddels het WWZ-pact ondertekend, een plan om zoveel mogelijk samen te werken als het gaat om Wonen, Welzijn en Zorg. Een mooi initiatief zo gaven raadsleden en deskundigen aan, al waarschuwde Peter Verbraak (Hier) er wel voor dat er nog veel meer instellingen, organisaties en verenigingen zijn die met dit soort zaken bezig zijn in Meierijstad en hij vroeg zich af of die niet buiten de boot dreigen te vallen.

Overgewicht

Overigens was niet alleen het probleem van de vergrijzing dinsdagavond onderwerp van gesprek tijdens de beeldvormende avond, want voor de pauze was 'Gezondheid in Meierijstad' aan de orde. En daarbij werd door de GGD nog eens gewezen op recente onderzoeken waaruit blijkt dat met name overgewicht en teveel alcoholgebruik nadrukkelijk problemen zijn waar Meierijstad mee te maken heeft.

Zo is gebleken dat ondanks allerlei specifieke projecten en acties om overgewicht tegen te gaan het aantal mensen met overgewicht in Meierijstad is toegenomen van 47% in 2016 naar 49% in 2020. Bij raadsleden leidde dat tot de vraag of al die projecten dan wel zin hebben, maar de GGD-woordvoerster stelde daar tegenover dat je natuurlijk nooit weet wat er zonder die projecten zou zijn gebeurd.

Alcohol

En dat de GGD Hart voor Brabant naast al die activiteiten nu de handen meer dan vol heeft aan de corona-ontwikkelingen werd duidelijk uit de cijfers die regio-manager Hans de Bruijn presenteerde. Want normeel werken er bij Hart voor Brabant ongeveer 800 mensen, maar op dit moment staan er 1800 medewerkers op de loonlijst.

En dat verklaart dan ook weer voor een deel de klacht van heel veel ondernemers dat er in nagenoeg alle sectoren een enorm tekort aan personeel is.