Megagroot medisch distributiecentrum op Foodpark Veghel

VEGHEL -Op het Foodpark Veghel, tussen Zijtaart en Veghel, komt een enorm medisch distributiecentrum van maar liefst 13 hectare. Dat meldt het Brabants Dagblad vandaag in een paginagroot artikel. Het gaat om het bedrijf Alliance Healthcare uit Den Bosch en de dochteronderneming Alloga dat nu al gevestigd is op de Amert in Veghel. Alliance Healthcare gaat op het Foodpark een nieuw hoofdkantoor en een heel groot distributiecentrum bouwen en verwacht dat dit medio volgend jaar gerealiseerd zal kunnen zijn.

Het distributiecentrum wordt ruim 14 meter hoog en heeft ruimte voor 72.000 palletplaatsen, 70 laaddocks en 535 parkeerplaatsen. In het distributiecentrum komen 200 mensen te werken, in het hoofdkantoor van Alliance 70 man. Volgens de gemeente, die blij is met de nieuwe ontwikkeling, zal het nieuwe bedrijf per etmaal maximaal 1300 voertuigbewegingen tellen en past dit binnen de gemeentelijke grenzen.
Of de omwonenden dat ook vinden is nog maar de vraag, want die stapten vorig jaar al naar de rechter omdat ze bang waren dat door de ontwikkelingen op het Foodpark er teveel verkeersoverlast zou ontstaan. Maar de rechter ging niet mee in die bezwaren.

Alliance
Alliance Healthcare is een distributeur en groothandel van farmaceutische, chirurgische, medische en gezondheidsproducten en bestaat al 125 jaar. Alliance heeft in Den Bosch al een distributiecentrum en een hoofdkantoor. In Veghel heeft Alliance een dochteronderneming, Alloga op de Amert, dat opslag en logistiek van onder andere medicijnen en farmaceutische producten verzorgt.
Alliance levert aan ziekenhuizen, apotheken en huisartsen. Alloga heeft ook nog vestigingen in Wijchen en in Tiel. Alle activiteiten van Alliance en Alloga worden nu samengevoegd op het nieuwe complex op het Foodpark in Veghel. Alleen in Den Bosch zal Alliance ook nog een distributiecentrum overhouden.

Centrale ligging
Directeur Thomas Morshuis van Alloga zegt vandaag in het Brabants Dagblad dat voor Veghel gekozen is vanwege de centrale ligging, dichtbij Duitsland en België, Eindhoven Airport en ook Schiphol. Alloga heeft vijf verschillende opties voor het nieuwe mega centrum onderzocht en heeft dus uiteindelijk voor Veghel gekozen. “De gemeente heeft echt coöperatief meegewerkt”, zegt Morshuis die dat mede toeschrijft aan het feit dat door deze nieuwbouw Alloga ook behouden blijft voor Veghel.

Vergunning
De gemeente heeft inmiddels een zogeheten omgevingsvergunning planologische afwijking afgegeven, maar die vergunning is nog niet onherroepelijk. Alliance Healthcare heeft ook al een bouwvergunning aangevraagd die ter inzage zal worden gelegd. Alliance rekent er op dat in mei die vergunning zal worden afgegeven zodat nog dit jaar daadwerkelijk met de bouw kan worden begonnen.