Meetsysteem geeft drukte in Brabantse natuurgebieden aan

MEIERIJSTAD – Net als duizenden andere mensen wil je graag wandelen of fietsen in een Brabants natuurgebied, maar waar kan dat zonder dat je in een enorme drukte belandt? Een aantal natuurorganisaties heeft samen met VisitBrabant een zogenoemde druktemeter ontwikkeld. Daarop kun je zien waar het druk is.

Bezoekers krijgen bovendien bij drukte in een bepaald gebied direct tips voor alternatieve gebieden die op dat moment wel rust, ruimte en veiligheid bieden.

De populariteit van fietsen en wandelen in Brabant is door de beperkingen van corona gestegen tot ongekende hoogte. VisitBrabant Routebureau, de organisatie die meer dan achttienduizend kilometer knooppuntroutes in Brabant beheert, meldt meer dan een verdubbeling van het aantal gebruikers van de online routeplanner.

Online meldsysteem

Het systeem is eenvoudig: op een online overzichtskaart kunnen fietsers en wandelaars direct zien hoe druk het is bij de Brabantse natuurgebieden: van groen (rustig) tot oranje en rood (te druk). Dit wordt zeven dagen in de week bijgehouden.

Het systeem werkt op basis van registraties van Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Brabants Landschap. Daarnaast kunnen recreanten ook zelf drukke locaties tippen via een online meldsysteem en houden de meer dan 400 vrijwilligers van het Routebureau continu de situatie in de gaten.

Nieuw systeem om drukte te meten in de natuur