Meeslepend slotakkoord met werk van Bach en mooie aria’s

SINT-OEDENRODE - De zaterdagmiddagsessies op het Smitsorgel in de Martinuskerk krijgen een laatste zomerversie. Op zaterdag 28 augustus om 15:30 uur wordt het Smitsorgel in de Martinuskerk bespeeld door dirigent en organist Jan Berkers. Samen met zangeres Andrea Frèrejean brengt hij een aantrekkelijk programma wat zowel de doorgewinterde luisteraar als de gewone muziekliefhebber zal aanspreken.


Een deel van het programma speelt rond de grootste componist aller tijden: Johann Sebastian Bach. Veel van de componisten die zaterdag voorbijkomen zijn met hem in contact geweest. Er worden zowel originele composities als bewerkingen gespeeld. Een aria van grootmeester Bach zelf is bijvoorbeeld origineel voor vioncello piccolo, fluit traverso en sopraan maar klinkt nu met het orgel als vervanger van de cello en de fluit.


Maar zaterdag wordt nog meer fraais uitgevoerd, zoals het ontroerend mooie Ave Maria van Vavilov wat toegeschreven wordt aan Caccini. De zwaan uit het dierencarnaval, is weer een mooi voorbeeld van een bewerking. Het werd omgeschreven voor orgel door Guilmant en het laat goed horen hoe in de romantiek instrumentale muziek voor orgel toegankelijk werd gemaakt. Maurice Duruflé componeerde een requiem ter nagedachtenis aan zijn vader. Uit dit requiem kunt u het beroemde Pie Jesu horen.


Jan Berkers studeerde Schoolmuziek aan het Brabants conservatorium en volgde orgellessen bij Ruud Huijbregts en Bram Beekman. Als dirigent/organist is hij sinds 1985 werkzaam in Geldrop in de Maria-Brigidakerk (Zesgehuchten). Hij is 25 jaar dirigent geweest van het Geldrops mannenkoor. Vanaf 1 december 2016 is hij dirigent van het Deurnes Mannenkoor en als zanger is hij actief in o.a. het Collegium Vocale Eindhoven.


Andrea Frèrejean kreeg haar eerste zanglessen van J. van den Broek. Onlangs studeerde Andrea af aan het conservatorium van Tilburg waar zij les had van Margriet van Reisen en werd ondersteund door Carmelo Caruso. In september is ze in Tilburg aan de master klassieke zang begonnen.
Naast haar studie is ze regelmatig gastsoliste bij verschillende koren in de regio.


Het programma duurt ongeveer een uur en de toegang is gratis.