Meer fietsendiefstallen, politie legt bal bij de burger

'Met een tweede slot gaat het minder vlot......"

MEIERIJSTAD - Het aantal fietsendiefstallen in de gemeente Meierijstad is dit jaar flink toegenomen. Vorig jaar werden er 168 fietsen gestolen. De teller staat halverwege oktober al op 173. En er is nog een klein kwart jaar te gaan.

Het zal duidelijk zijn dat dit voor enorme ergernis zorgt bij de lokale bevolking. Soms worden busjes gezien waar fietsen in verdwijnen. Het schijnt erg lastig te zijn om de daders te pakken te krijgen, want het probleem van verdwijnende fietsen speelt al jarenlang.

De vraag is of de politie niet pro-actiever op moet gaan treden. Het zou een mooie uitdaging zijn om het aantal gestolen fietsen voor 2022 drastisch omlaag te brengen. Vooralsnog legt de politie echter de verantwoordelijkheid neer bij de eigenaar van de fiets. Burgers moeten het doen met deze slogan: ‘Met een tweede slot, gaat het niet zo vlot’, aldus een woordvoerder van de gemeente.

In Meierijstad namen de high impact crimes, een verzamelnaam voor delicten als woninginbraak, overvallen, straatroof en geweldsmisdrijven, tijdens de coronaperiode af. Wel is er een forse stijging in de cybercriminaliteit.

Gemeentelijke tips ter voorkoming van fietsendiefstal:

1. Gebruik twee (of drie) verschillende sloten, bijvoorbeeld een ringslot, een beugelslot en een kettingslot. Het kost dieven meer tijd om twee sloten te forceren en verkleint dus de kans op diefstal.

2. Zet uw fiets altijd aan frame én voorwiel aan de ‘wereld’ vast: een fietsenrek of brug bijvoorbeeld.

3. Noteer vooraf de gegevens van uw fiets, zoals framenummer of graveercode, slotnummer, merk, type en kleur van uw fiets. Bij een nieuwe fiets staan de gegevens meestal op het aankoopbewijs. Bewaar deze gegevens goed. U heeft ze nodig bij de aangifte als uw fiets toch is gestolen.

4. Stal uw fiets tegenover een plek waar mensen staan te wachten. Een plek met veel voorbijgangers is vreemd genoeg weer minder veilig, want voorbijgangers kijken nauwelijks om zich heen en kunnen zelfs de bewegingen van een dief camoufleren.

5. Zet uw fiets in een bewaakte stalling. Ook op slot natuurlijk.