Massale sterfte onder bijenvolken in Meierijstad

MEIERIJSTAD - Het lijkt erop dat zeker één op de drie bijenvolken in Meierijstad de winter niet heeft overleefd. Dat is extreem veel, gewoonlijk sterft maar tien procent van alle bijen in de winter.

Bij een tussentijdse telling bij twaalf imkers van bijenhoudersvereniging Bijerijstad zijn maar 38 van hun 58 volken de winter goed doorgekomen. In twintig kasten lagen de bijen dood op de grond of de kasten waren verlaten. Bijerijstad heeft veertig actieve imkers. Zij maken komende week allemaal hun wintersterfte bekend en dat belooft niet veel goeds.

Hard getroffen
Voorzitter Ad van der Heijden van Bijerijstad woont in Mariaheide en had voor de winter nog elf bijenkasten. Maar hij is hard getroffen door de sterfte. “Ik heb vier bijenvolken verloren, zoiets heb ik nog nooit meegemaakt. Ik heb ze in de winter bijgevoerd en virussen bestreden. Als je dan toch zoveel bijen verliest is dat erg pijnlijk." De gevolgen van de bijensterfte kunnen groot zijn. “Veel van de volken van deleden van onze vereniging worden gebruikt door telers om hun fruitbomen te bevruchten. Dat werk kan nu in het gedrang komen.” Overigens zal Van der Heijden wel weer nieuwe volken gaan opbouwen. “Dat kan door een zwermend volk te huisvesten of door met een nieuwe koningin te gaan fokken, maar dat gaat veel tijd kosten."

Noodklok
Het Imkersoverleg, de samenwerkende imkersverenigingen, luidt de noodklok. Niet alleen parasieten, maar ook de Aziatische hoornaar vormt een bedreiging voor de bijenvolken. Dit insect komt vanaf 2017 in Nederland voor en vormt een bedreiging voor de bijenvolken. De Aziatische hoornaar plant zich snel voort en zorgt dat er voor bijenvolken minder eten is. Het Imkersoverleg roept provincies op om proactief en gecoördineerd de opmars van de Aziatische hoornaar tegen te gaan.