Man uit Veghel (67) verdrinkt in Albanië

Bron: Omroep Brabant

VEGHEL - Een man uit Veghel is verdronken in een rivier in Albanië. Het gaat om de 67-jarige Jules Schuurmans. Hij raakte maandag vermist. Hij kreeg een ongeluk tijdens een boottochtje samen met zijn vrouw op een wildwaterrivier. Donderdagavond werd zijn lichaam gevonden.

Jules en Helma trokken met hun camper door Zuid-Europa en waren nu in Albanië. Ze zouden met een eigen opblaasboot de Osum-rivier op zijn gegaan, maar sloegen overboord door de stroming. De vrouw kon nog gered worden. Ze werd naar het ziekenhuis gebracht en er werd een zoekactie gestart naar de man.

Familieleden zijn geschokt door het nieuws. “Het is gewoon verschrikkelijk”, vertelt een zus van Jules. “Ze hadden een mooie camper gekocht en waren lekker aan het genieten van het leven.” Een neef vertelt: “Gisteren aan het eind van de middag kregen we te horen dat zijn lichaam is gevonden. Het is een nachtmerrie.” Uit respect voor het gezin willen ze er verder niet veel over kwijt.

Eigen boot
Poli Loman, eigenaresse van de gelijknamige Nederlands-Albanese reisorganisatie, stond in contact met de raftgidsen die het echtpaar vonden. Het stel zou zonder veel veiligheidsmaatregelen de wilde rivier zijn opgegaan. "Ze waren met een eigen bootje dat niet geschikt is om te raften. Ze hadden geen reddingsvesten aan. En de vrouw werd onderkoeld gevonden. Ze droeg een legging terwijl het een koude rivier is."

Volgens Loman moeten raftgidsen in Albanië regelmatig toeristen redden die vast komen te zitten in de rivier. Ze vindt dat er betere voorlichting zou moeten komen. "Mensen onderschatten hoe wild die rivier is."

Het echtpaar uit Veghel heeft drie kinderen. Zij zijn inmiddels in Albanië en hebben vastgesteld dat het slachtoffer hun vader is. Hoe het met de vrouw gaat is niet duidelijk. De Nederlandse ambassade staat met haar in contact, zo meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Osum-rivier in Albanië.
Fotograaf: ANP