Man (20) uit Schijndel veroordeeld tot 10 jaar cel voor brandstichting

SCHIJNDEL – De 20-jarige man uit Schijndel die op 14 oktober 2020 brand stichtte in zijn woning terwijl zijn ouders en zusters daar lagen te slapen, is door de rechtbank in Den Bosch veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf.
Omdat de moeder van de man op tijd wakker werd en de andere gezinsleden wist te waarschuwen zijn er bij de brand uiteindelijk geen dodelijke slachtoffers gevallen.

Wel hebben de gezinsleden diverse verwondingen, waaronder ernstige brandwonden, opgelopen.
Het openbaar ministerie wilde de man laten veroordelen voor poging tot moord omdat er sprake zou zijn van voorbedachte rade.
Maar de rechtbank achtte dat uiteindelijk niet bewezen, maar was er wel van overtuigd dat de brand door de 20-jarige man is aangestoken.

Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank er rekening mee gehouden dat de verdachte niet alleen welbewust zijn familieleden in levensgevaar bracht, maar ook de buren. “De ouders en zussen raakten tijdens hun vlucht ernstig gewond; drie gezinsleden zijn getekend door littekens. Hun angst tijdens de brand is moeilijk voor te stellen. Daarbij komt dat zij zich lange tijd niet veilig hebben gevoeld binnen hun eigen gezin. Tijdens het onderzoek uitte de politie immers het vermoeden dat sprake was van brandstichting en dat iemand binnen het gezin hiervoor verantwoordelijk moest zijn. Tot de aanhouding van de verdachte in juli 2021, verbleef de familie in een tijdelijke woning in het besef dat iemand van hen vermoedelijk de brand had gesticht.
Al met al vindt de rechtbank een celstraf van 10 jaar op zijn plaats”, zo meldt rechtspraak.nl met betrekking tot dit vonnis.