Maarten van Hoof uit Sint-Oedenrode heeft de eerste Brabantse asperges van 2024 (video)

SINT-OEDENRODE - Officieel is het nog winter, maar de eerste asperges zijn alweer geoogst. Dit jaar kwamen de eerste Brabantse asperges uit Sint-Oedenrode. Op 5 maart staken ze boven de grond uit, en dus kon aspergeteler Maarten van Hoof ze uit de grond halen. Omdat hij de eerste was, krijgt hij een wisseltrofee van het Brabantse asperge-genootschap.

“We moeten 15 bedden openmaken om het aantal kilo's te halen, maar bij 6 bedden konden we er al mee stoppen, toen zagen we dat er genoeg stonden,” vertelt Albert Tielemans van het asperge-genootschap. Vorige week kwam hij samen met een collega van het genootschap controleren of Van Hoof daadwerkelijk de eerste asperges van dit jaar had.

Er spelen een aantal factoren een rol om de eerste asperges van het seizoen te krijgen. Twee belangrijke factoren zijn het ras en het perceel. “Deze asperges zijn van het ras Prius,” vertelt Van Hoof. “Dat is een vroeg ras, daarom kunnen we de prijs ook winnen. Het perceel is nog vrij jong, en dat is ook belangrijk,” aldus de aspergeteler.

Van Hoof gaf vervolgens nog een snelcursus asperges steken aan restaurant-recensent Carla Kentgens, die nog wat tips had over hoe je de asperges het beste klaar kunt maken. “Gewoon koken, beetje ham, eitje en boter, en dan zijn ze klaar. Je moet er niet teveel bijzonders mee doen,” vertelt ze.